Vluchtelingen in Oost-Congo.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Recordaantal van 6,9 miljoen mensen op de vlucht in Democratische Republiek Congo

In de Democratische Republiek Congo hebben nu al meer dan 6,9 miljoen mensen hun huis moeten verlaten. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Dat komt vooral door het aanhoudende geweld in het oosten van het land. De IOM vraagt dringend meer geld om al die mensen te helpen.

Nooit eerder waren er in Congo zoveel mensen op de vlucht in eigen land. Meer dan 6,9 miljoen zijn het er intussen al. De overgrote meerderheid van die ontheemden bevindt zich in Oost-Congo, dat al decennia verscheurd wordt door gewapend geweld.

Al bijna dertig jaar zijn er gewapende groeperingen actief. De laatste jaren is de belangrijkste onder hen de rebellengroep M23, die gesteund wordt door buurland Rwanda. De voorbije tijd zijn de gevechten in Noord-Kivu, een van de provincies in het oosten van Congo, weer fel opgelaaid. Alleen al in die provincie zijn 1 miljoen mensen op de vlucht.

De Internationale Organisatie voor Migratie zegt dat ze zelden zo'n massale volksverhuizing heeft gezien. Sinds juni heeft de organisatie meer dan 3.300 noodopvangplaatsen gebouwd en meer dan 7.700 pakketten met hulpmiddelen verspreid, maar ze waarschuwt dat er meer geld nodig is. Op dit moment heeft ze maar een derde van het benodigde geld bijeen kunnen brengen.

De humanitaire crisis in Congo is een van de grootste ter wereld. Ze wordt veroorzaakt door het aanhoudende geweld, maar ook door steeds terugkerende natuurrampen.

Meest gelezen