© Bert De Deken

Ingetogen herdenking van Tim Wils die jaar geleden werd doodgestoken door ex-schoonvader: “Waarom loopt de dader nog altijd vrij rond?”

Balen -

Familie, vrienden en buren hebben maandagavond in Olmen (Balen) een herdenking gehouden voor Tim Wils. Hij werd exact een jaar geleden door zijn ex-schoonvader doodgestoken in de Limburgse buurgemeente Ham. Nog altijd blijft iedereen met vragen zitten. “Waarom loopt de dader nog altijd vrij rond, terwijl we Tim voor altijd kwijt zijn?”, vragen zijn zus, maar ook zijn vrienden zich af.

Tommy Maes

Tim Wils (40) uit Olmen werd op 30 oktober 2022 door zijn ex-schoonvader B.B. (64) doodgestoken in de Vioolkensstraat in buurgemeente Ham. In die straat woonden de vroegere dorpsslager uit Heppen (Leopoldsburg) en zijn dochter vlakbij elkaar. Tim was de ex-vriend van de dochter, maar die relatie was al anderhalf jaar daarvoor al op de klippen gelopen.

LEES OOK. Veertiger uit Olmen doodgestoken door ex-schoonvader in Limburgse Ham: “We wisten dat er ruzie was”

De ruim honderd aanwezigen lieten ballonnen in de lucht als eerbetoon aan Tim.© BERT DE DEKEN

Sinds de breuk waren er wel geregeld confrontaties tussen Tim Wils en B.B. Daarbij kreeg het slachtoffer onder meer een contactverbod van een half jaar met B.B. en zijn dochter opgelegd. Dat contactverbod werd niet geschonden, maar enkele dagen nadat het was afgelopen, keerde de Olmenaar terug naar de Vioolkensstraat in Ham. De voormalige slager trok een mes en stak Tim Wills daarmee verschillende keren. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen en zijn ex-schoonvader werd opgepakt voor moord. Ondanks een beroep van het parket kreeg B.B. een maand na de feiten een enkelband.

LEES OOK. Slager (64) die Kempense ex-schoonzoon doodstak, krijgt enkelband

Nog geen proces

Een jaar later zit iedereen in de nabije omgeving van Tim nog altijd met vragen. De buren organiseerden maandagavond, exact een jaar na de tragische gebeurtenis, een serene herdenkingsplechtigheid bij zijn vroegere woning. De ruim honderd aanwezigen lieten daarbij ballonnen in de lucht.

“We kunnen nog altijd niet vatten wat er toen is gebeurd”, vertelt Tims zus. “We zijn ook heel aangedaan en kwaad dat er nog altijd geen stappen zijn ondernomen. Waarom loopt de dader nog altijd vrij rond, terwijl we Tim voor altijd kwijt zijn? We weten totaal niet wanneer het proces begint. Dat kan nog een jaar duren, tot zelfs tien jaar. Maar intussen blijven we nog altijd met een enorme leegte zitten. We wensen dat de juiste gerechtelijke stappen worden ondernomen.”

De gepensioneerde slager D.D. (links) stak zijn schoonzoon Tim Wils (rechts, met zijn ex-vriendin) dood.

Knight Rider

Het dramatische nieuws kwam een jaar geleden ook heel hard aan bij familie, vrienden en kennissen. “Onze grootmoeder is op dezelfde dag overleden en toen kregen we nog te horen dat Tim was doodgestoken”, zegt de zus.

“We missen Tim nog altijd heel hard. Tim was mijn grote broer en hij was altijd heel begaan met mij. Hij stond voor iedereen klaar. Als er iemand hulp nodig had, kwam hij helpen. Naast zijn werk bij Janssen Pharmaceutica had hij in bijberoep nog een eigen garage. Hij had ook een passie voor auto’s. Zijn bijnaam was ook Knight Rider, omdat hij vroeger zo’n auto met lichtjes had. Als hij op bezoek kwam, hoorde je zijn Dodge Ram al in de verte ronken. Hij was ook heel geliefd in zijn omgeving, onder meer bij zijn vrienden, zijn collega’s en de carnavalsmaten van Germeer. Zijn vrienden houden trouwens nog altijd contact met de familie om ons te steunen.”

Heel geliefd

Vrienden Johan en Michel zitten nog altijd met een wrang gevoel. “Tim was altijd bereid om te helpen”, vertellen ze. “Had er iemand bijvoorbeeld panne met de wagen, dan kwam hij al aangesneld. Hij wilde soms ook veel te goed zijn en dat is hem misschien wel fataal geworden. Dat de dader gewoon met een enkelband mag rondlopen, kunnen we ook niet vatten. Vroeger gingen we in Ham wel eens winkelen, maar dat doen we niet meer omdat we die man niet willen tegenkomen. We snappen niet dat dit Tim is overkomen. Hij was heel geliefd in zijn omgeving. Daarom dat hier ook zoveel volk naar deze herdenking is gekomen.”

Tim Wils werkte als operator in de chemische productie bij Janssen Pharmaceutica. Enkele collega’s waren ook aanwezig op de herdenking. “Tim was een heel goede collega”, vertellen ze. “Hij had natuurlijk een eigen willetje, maar als er een technisch probleem was, wist hij het te verhelpen. Toen we vorig jaar het tragische nieuws van zijn dood vernamen, waren we allemaal zwaar aangedaan.”

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen