Matthew Perry, Matt LeBlanc, David Schwimmer, Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow
HBO Max via Bestimage

Cast van "Friends" reageert op plotse overlijden Matthew Perry: "Helemaal kapot van dit verlies"

De cast van "Friends" heeft gezamenlijk gereageerd op het overlijden van tegenspeler Matthew Perry. Ze verklaren "helemaal kapot" te zijn door het plotse verlies van de acteur. "We waren meer dan alleen collega's. We zijn een familie." Het vijftal speelde tien jaar lang, van 1994 tot 2004, naast Perry in de populaire reeks.

Het is de eerste reactie van Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc en David Schwimmer sinds het overlijden van Perry afgelopen zaterdag.

"Er zijn nog zoveel dingen te zeggen, maar eerst nemen we een moment om te rouwen en dit onpeilbare verlies te verwerken", klinkt het verder in hun verklaring. "Onze gedachten en liefde gaan uit naar Matty's familie, vrienden en iedereen die van hem hield over de hele wereld."

Perry zelf vergeleek zijn collega's met pinguïns

Perry droeg zijn ex-collega's uit "Friends" een warm hart toe. Ze waren een grote steun voor hem toen hij worstelde met zijn verslavingen aan alcohol en medicijnen.

"Ze waren begripvol, hadden geduld", vertelde hij aan People. "Het is zoals pinguïns. In de natuur, als een pinguïn ziek of gewond is, omringen de andere pinguïns hem en ondersteunen hem en wandelen ze rond tot die pinguïn weer zelf kan rondlopen. Dat is wat zij voor mij deden. Alleen al de creatieve ervaring van deel uit te maken van "Friends" heeft waarschijnlijk mijn leven gered."

De acteur verwees concreet naar momenten waarop Jennifer Aniston (Rachel) naar hem toe kwam. Op "een vreemde, maar liefdevolle manier" zei ze dat de groep wist dat hij weer dronk. "Wij kunnen het ruiken", zei ze. In zijn autobiografie "Friends, lovers and the big terrible thing" schreef hij daarover: "Die "wij", dat meervoud, dat hakte erop in." Het was niet de enige keer dat zijn "Friends"-collega's hem confronteerden met zijn verslavingen.

Perry werd zaterdag dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. De acteur zou volgens Amerikaanse media verdronken zijn in zijn jacuzzi. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen over zijn doodsoorzaak, maar de politie zou niet uitgaan van een misdrijf en er werden ook geen drugs gevonden. Perry is 54 jaar geworden. 

De voorbije dagen reageerden al een heleboel andere acteurs en collega's op Perry's dood. Hun reacties kan je hier teruglezen.

Meest gelezen