Links de overleden "Friends"-acteur Matthew Perry, rechts beiaardier van Brugge Wim Berteloot

Muzikale hommage van Belfort van Brugge aan overleden “Friends”-acteur Matthew Perry gaat viraal

Een eerbetoon van de Brugse klokkenspelvereniging aan de overleden “Friends”-acteur Matthew Perry gaat viraal. Beiaardier Wim Berteloot speelde zondag “I’ll be there for you”, de titelsong van de serie, op de beiaard van het Brugse Belfort. Een filmpje van een Amerikaanse toeriste op TikTok werd intussen al meer dan 1,2 miljoen keer bekeken.

“Deze heeft me te pakken, ik moet huilen”, “Matthew zou dit geweldig hebben gevonden” en “wat een mooie hommage”: de reacties liegen er niet om. Het eerbetoon van stadsbeiaardier Wim Berteloot aan de overleden acteur Matthew Perry wordt wereldwijd geapprecieerd.

“Toen ik het nieuws van zijn overlijden hoorde, ben ik meteen op zoek gegaan naar de partituren van de themesong”, vertelt Berteloot. “Om 11 uur al kon ik het brengen. Ik dacht wel dat toeristen het leuk zouden vinden, maar dat het zo verspreid zou worden, dat had ik niet verwacht.”

De video is niet vanuit de beste hoek genomen, verduidelijkt de beiaardier. “Je krijgt niet de juiste klankimpressie, op de binnenkoer van de hallen of de Markt kwam het beter binnen. Maar dat neemt niet weg dat het blijkbaar enorm op prijs wordt gesteld. Ik kreeg er ook al verschillende berichten over.”

Handelsmerk

Het is niet de eerste keer dat Berteloot inspeelt op de actualiteit. “Sterker nog: ik heb er mijn handelsmerk van gemaakt. Dat hoeft trouwens niet altijd over internationaal nieuws te gaan. Toen bijvoorbeeld de Belgische componist Francois Glorieux overleed, bracht ik een van zijn composities. Al zal dat het internationale publiek natuurlijk minder hebben gezegd.”

De beiaardier waardeert de vele toeristen in zijn stad. “Het is hier altijd een beetje vakantie, het is leuk om voor zoveel mensen te mogen spelen. Ook de Bruggelingen zelf zijn trouwens heel trots op onze beiaardtradities.”

Berteloot krijgt van Brugge carte blanche wat zijn repertoire betreft. “Pas nog kreeg ik de feedback dat ik zeker met de actualiteit aan de slag mocht blijven gaan. En kijk: intussen is een lied zijn eigen leven gaan leiden.”

Meest gelezen