Auteur John le Carré wist alles over verraad en leugens via zijn vader. Beeld uit de documentaire ‘The Pigeon Tunnel’ van Errol Morris.© Apple TV+

‘The Pigeon Tunnel’ onthult het grootste geheim van auteur van spionageromans John le Carré

Wie aan realistische spionageromans denkt, denkt aan de Brit John le Carré. Topdocumentairemaker Errol Morris kreeg op de valreep toegang tot le Carré en legde de drijfveer van de man bloot.

John le Carré, pseudoniem van David Cornwell (1931-2020), kennen we van zijn briljante spionageromans en de minstens zo bekende verfilmingen Tinker Taylor Soldier Spy, The Russia House en The Constant Gardner. Errol Morris exploreert in The Pigeon Tunnel waarom Cornwell, die ooit zelf spion was, een wereld schiep van anti-James Bonds, leugens en verraad. Blijkt dat de schrijver een vreemde relatie had met zijn vader, een onverbeterlijke oplichter die zelfs geld van zijn eigen zoon trachtte afhandig te maken. Er was weinig liefde van le Carré voor zijn vader, maar anderzijds zou hij nooit zijn romans geschreven hebben zonder die vader. Morris mixt een interview met de schrijver met fragmenten uit de verfilmingen en reconstructies, wat een fascinerend en zelfs spannend document oplevert. Heel mooi eerbetoon. (cc)

‘The Pigeon Tunnel’ speelt op Apple TV+

© Apple TV+

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer