Source: REUTERS

"Egypte zal grens met Rafah openen om gewonden op te vangen", "50 doden en 150 gewonden" bij Israëlisch bombardement op vluchtelingenkamp Jabaliya

Egypte zal naar eigen zeggen de grensovergang met Rafah openen om 81 zwaargewonde Palestijnen op te vangen. Hamas zegt in een videoboodschap dat het binnen enkele dagen een aantal gijzelaars zal vrijlaten. In de Gazastrook heeft een Israëlisch bombardement het vluchtelingenkamp van Jabaliya geraakt. Daarbij is sprake van 25 tot 50 doden en 150 gewonden. Volg hier de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Een blik op de huidige situatie:

  • De dodentol aan Palestijnse kant zou volgens Hamas momenteel op 8.525 liggen, onder wie 3.542 kinderen en 2.187 vrouwen. Aan Israëlische kant zou het aantal doden volgens Tel Aviv stabiel blijven met 1.400.
  • Israël meldt dat de grondtroepen steeds verder Gaza binnendringen. Ook de luchtaanvallen blijven doorgaan.
  • Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu kan er "geen sprake zijn van een staakt-het-vuren". Ook de VS is er "op dit moment" niet voor gewonnen.
  • De Israëlische VN-ambassadeur creëert ophef nadat hij een gele Jodenster opprikt tijdens VN-Veiligheidsraad.
  • De afgelopen dagen hebben zowat 157 vrachtwagens met noodhulp Gaza kunnen binnenrijden via de overgang in Rafah. De Verenigde Naties vragen een tweede toegangsweg voor hulp in Gaza.
  • Volgens de Verenigde Naties zijn 1,4 miljoen Palestijnen op de vlucht. De totale bevolking in Gaza is 2,3 miljoen.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Egypte gaat morgen grensovergang Rafah openen voor zwaargewonde Palestijnen

De Egyptische veiligheids- en gezondheidsdiensten zeggen dat ze zich klaarmaken om Palestijnse gewonden op te nemen in Egyptische ziekenhuizen. Volgens leden van de Gazaanse Hamasregering gaf Egypte aan dat het 81 zwaargewonde Palestijnen zou verzorgen in Egyptische ziekenhuizen.

"Medische teams zullen morgen aanwezig zijn bij de grensovergang van Rafah om de mensen die uit Gaza komen te onderzoeken zodra ze aankomen en om te bepalen naar welke ziekenhuizen ze zullen worden gestuurd", vertelde een medische functionaris uit de Egyptische stad Al-Arich aan het Franse persagentschap AFP. 

Egyptische en Palestijnse bronnen gaven eerder al aan dat Egypte de grens voor gewonde Palestijnen zou openen.  De berichten van AFP lijken die beweringen te bewijzen.

Abed Rahim Khatib/picture-alliance/dpa/AP Images

"Meer dan 50 Palestijnse doden en 150 gewonden bij Israëlische luchtaanval op vluchtelingenkamp", zegt Hamas

Bij een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp van Jabaliya zouden volgens de directeur van een Gazaans ziekenhuis meer dan 50 doden en 150 gewonden zijn gevallen. Dat meldt onder meer persagentschap Reuters. De Hamas-minister van Gezondheid spreekt over tientallen doden, terwijl de directeur van de Rode Halve maan over 25 burgerdoden spreekt. Volgens de Qatarese nieuwszender Al Jazeera heeft het bombardement huizen geraakt waar "honderden mensen in schuilen". 

Tientallen mensen zoeken ondertussen naar overlevenden onder het puin. De eerste beelden van Reuters tonen alvast de impact van de aanval.

Het IDF, het Israëlische leger, heeft ondertussen al erkend dat het de aanval heeft uitgevoerd. Volgens het leger bevonden zich meerdere militanten van Hamas onder de vluchtelingen. Een van hen zou Ibrahim Biari zijn, een commandant die volgens het leger betrokken was bij het plannen van de aanval op 7 oktober. Biari zou bij de luchtaanval ook om het leven zijn gebracht, een bewering die Hamaswoordvoerder Hazem Qassem ontkent.

Ondertussen blijven de reacties van de internationale gemeenschap niet uit. Onder meer Egypte, Jordanië en Saudi-Arabië hebben de luchtaanval op het vluchtelingenkamp al veroordeeld. Egypte heeft het over een "onmenselijke" aanval en waarschuwt voor de gevolgen van "aanvallen op burgers die veiligheid zoeken in en rond ziekenhuizen".

BEKIJK - Beelden van het kamp na de aanval:

Videospeler inladen...
Source: REUTERS
Source: REUTERS

Amerikaans minister Blinken reist vrijdag opnieuw naar Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zal vrijdag opnieuw een bezoek brengen aan Israël. Dat kondigde zijn woordvoerder dinsdagavond aan. Het bezoek maakt deel uit van een nieuwe rondreis door het Midden-Oosten.

Hij zal "Israëlische regeringsfunctionarissen ontmoeten en andere stops in de regio maken", vertelde Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aan verslaggevers.

Bolivië verbreekt diplomatieke banden met Israël

De Boliviaanse regering heeft dinsdag aangekondigd de diplomatieke banden met Israël te verbreken vanwege de oorlog met Hamas in de Gazastrook.

De regering "heeft het besluit genomen om de diplomatieke betrekkingen met de staat Israël te verbreken, als teken van afwijzing en veroordeling van het agressieve en disproportionele Israëlische militaire offensief dat wordt uitgevoerd in de Gazastrook", verklaarde de Boliviaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Freddy Mamani, op een persconferentie.

Militaire acties van Israël kunnen onderhandelingen voor gijzelaars ondermijnen, zegt Qatar

Qatar waarschuwt Israël dat het grondoffensief de kans op een overeenkomst over de gijzelaars in Gaza in gevaar kan brengen. Daarnaast veroordeelt het land de aanval op het vluchtelingenkamp van Jabaliya, dat volgens Qatar "niet bijdraagt aan de pogingen tot de-escalatie". Volgens Israël is bij die aanval een commandant van Hamas om het leven gekomen, een bewering die Hamas ontkent.

Qatar onderhoudt goede banden met Hamas en probeert al langere tijd een deal op poten te zetten om de meer dan 200 Israëlische gijzelaars in Gaza vrij te krijgen. Volgens Israël is zo'n deal echter "nog niet in zicht".

Een overzicht met de laatste beelden van het conflict in Israël:

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Bolivia verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Amerikaanse Bolivia heeft besloten om alle diplomatieke banden met Israël door te knippen. Dat liet het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een officiële verklaring. Als reden voor de beslissing, verwijst Bolivia naar de "misdaden tegen de menselijkheid". 

Het is niet de eerste keer dat Bolivia de banden met Israël verbreekt. Dat gebeurde in 2009 ook al, ook vanwege de situatie in de Gazastrook. In 2020 besloot president Jeanine Anez de diplomatieke banden opnieuw op te starten.

Source: AFP-ARCHIVE

Geen indicaties dat noodhulp bij Hamas terechtkomt, zegt Witte Huis

Woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis John Kirby zegt dat er geen indicaties zijn dat humanitaire noodhulp die de Gazastrook bereikt, bij Hamas terechtkomt. Dat was namelijk een grote zorg voor Israël, dat lange tijd noodhulp voor het gebied tegenhield.

Volgens Kirby zijn de laatste uren 66 vrachtwagens het gebied binnengereden, en zal dat aantal alleen maar toenemen. De Palestijnse burgers in de Gazastrook hebben een gebrek aan voedsel en drinkwater, wat voor een humanitaire noodtoestand zorgt. Mensenrechtenorganisaties noemden de toegelaten vrachtwagens "een druppel op een hete plaat". 

Sinds de start van de oorlog is nog geen brandstof naar het gebied vervoerd. Nochtans hebben ziekenhuizen in Gaza aangegeven dat ze aan de laatste resten brandstof zitten en moeten kiezen wie ze wel en niet helpen. Volgens Israël heeft Hamas echter een grote hoeveelheid brandstof ter beschikking, maar wil de terreurgroep die brandstof niet gebruiken voor civiele doeleinden.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - "Gaza is een kerkhof voor kinderen geworden", hulporganisaties waarschuwen voor catastrofe

Videospeler inladen...

Hamas zal naar eigen zeggen enkele gijzelaars binnen enkele dagen vrijlaten

Volgens persagentschap Reuters heeft Hamas enkele bemiddelende landen laten weten dat het binnen enkele dagen nieuwe gijzelaars zal vrijlaten. De woordvoerder van Hamas, Abu Ubaida, liet dat ook weten in een video die op socialemediaplatform Telegram werd gepubliceerd. Wanneer de gijzelaars vrijkomen en wie dat precies zijn, is nog onduidelijk. Hamas laat wel weten dat de gijzelaars een buitenlandse nationaliteit zullen hebben.

Hamas heeft al twee keer gijzelaars vrijgelaten, "om humanitaire redenen". De eerste keer ging het over een moeder en haar dochter, de tweede keer liet Hamas twee oudere vrouwen vrij. 

Allison Sales/picture-alliance/dpa/AP Images

Verenigde Staten sturen 300 extra soldaten naar Midden-Oosten

De Verenigde Staten sturen 300 extra soldaten naar het Midden-Oosten. Dat zegt de woordvoerder van het Pentagon en brigadier-generaal Patrick Ryder. De troepen zullen niet naar Israël trekken, maar naar andere Amerikaanse basissen in de regio. Daar zullen ze de troepen bijstaan die nu al in het gebied zitten.

Het Pentagon benadrukt de noodzaak om haar militaire capaciteiten in de regio uit te breiden. De laatste weken vonden al 27 aanvallen plaats op Amerikaanse basissen en soldaten. Daarbij geraakten tientallen mensen gewond. De VS gaven ook al aan dat ze de luchtverdedigingssystemen in het gebied zullen aanvullen, om de Amerikaanse troepen te beschermen. 

Bernd von Jutrczenka/picture-alliance/dpa/AP Images

Egypte verplaatst tientallen tanks naar de grens met Rafah

Het Egyptische leger heeft tientallen tanks en gevechtsvoertuigen naar de grens met de Gazastrook verplaatst, in de buurt van de grensovergang met Rafah. Dat meldt The Times of Israel en blijkt uit beelden van persagentschap AFP. Het is nog niet duidelijk waarom de tanks naar de grens zijn gebracht.

Egypte vreest een toestroom van duizenden vluchtelingen, mocht de grensovergang met Rafah opengaan. De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi gaf eerder al aan dat hij de Palestijnse burgers niet wilde opvangen. Ook de Jordaanse koning Abdoellah II zegt de burgers niet te zullen opvangen.

Source: AFP
Source: AFP
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken: "Poetin probeert voordeel te halen uit Hamas-aanval op Israël"

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken probeert Russisch president Poetin voordeel te halen uit de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat zei hij tijdens een getuigenis voor een Commissie van de Amerikaanse Senaat. Daar probeert hij de vraag voor 100 miljard euro aan militaire steun voor Oekraïne en Israël door de regering-Biden te verdedigen. "Poetin probeert voordeel te halen uit de Hamasaanval op Israël in de hoop dat het ons zal afleiden en ervoor zal zorgen dat de Verenigde Staten hun middelen terugtrekken uit Oekraïne", getuigde Blinken

Minister van Defensie Lloyd Austin stond zijn collega bij. "Ik kan u garanderen dat Poetin zonder onze steun zal zegevieren," zei Austin. "Als we nu terugtrekken, zal Poetin alleen maar sterker worden en zal hij erin slagen te doen wat hij wil: het soevereine grondgebied van zijn buurland in bezit nemen." 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Secretaris-Generaal van de NAVO Jens Stoltenberg: "NAVO mag geen rol spelen in oorlog tussen Israël en Hamas"

NAVO-Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg heeft aangegeven dat hij niet wil dat de NAVO een rol zal spelen in het conflict tussen Israël en Hamas. Dat zei hij in een toespraak voor de Noorse Raad in Oslo, Noorwegen. Stoltenberg veroordeelde de verrassingsaanval van Hamas tegen Israël, maar riep Israël tegelijk op om het internationaal oorlogsrecht te respecteren. "Het is belangrijk dat burgerlevens worden beschermd en dat humanitaire hulp de Gazastrook kan bereiken."

"Het is eveneens van belang dat het conflict zich niet uitbreidt naar de volledige regio", sprak Stoltenberg de Raad toe. Daarbij riep hij Hezbollah, Iran en andere tegenstanders van de Israëlische staat op om geen misbruik te maken van de huidige situatie in het Midden-Oosten. "Het lijden dat we de laatste weken hebben gezien, toont ons dat we moeten toeleggen op een langdurige, vredevolle oplossing voor het conflict."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - Palestijnen halen overlevenden van onder het puin in het vluchtelingenkamp van Jabaliya

Videospeler inladen...

Directeur van FBI waarschuwt voor "verhoogd risico op aanvallen op Amerikaanse bodem"

De Amerikaanse directeur van de FBI Christopher Wray gelooft dat de aanval van Hamas tegen Israël ook risico's inhoudt voor aanvallen op Amerikaanse bodem. Volgens hem heeft de verrassingsaanval van Hamas de dreiging in de Verenigde Staten naar een "geheel nieuw niveau" getild. 

"We kunnen en willen ook de mogelijkheid niet uitsluiten dat Hamas of een andere buitenlandse terroristische organisatie het huidige conflict aangrijpt om hier op ons eigen grondgebied aanslagen te plegen", zei Wray binnen de Commissie Binnenlandse Veiligheid en Overheidszaken van de Senaat. Volgens hem valt de dreiging te vergelijken met de periode waarin IS aan de macht was in Irak en Syrië. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Twee Israëlische soldaten gedood tijdens grondoffensief in Gaza

Volgens het IDF, het Israëlische leger, zijn twee soldaten tijdens de gevechten in de Gazastrook. Volgens The Times of Israel gaat het over twee stafsergeanten, die allebei 20 jaar oud zijn. Het leger zou al contact hebben opgenomen met de families van de slachtoffers.

Het leger maakte de laatste uren meermaals melding van hevige gevechten tussen troepen van het leger en Hamasstrijders. Volgens het leger zouden daarbij verschillende posten van Hamas vernietigd zijn en tientallen Palestijnse strijders zijn omgekomen.

BEKIJK - "Het is weer hetzelfde": Inge Vrancken bezoekt kamp Shatila in Libanon waar in 1982 bloedbad plaatsvond

Videospeler inladen...

"826 slachtoffers van Hamasaanval geïdentificeerd", zegt Israëlische politie

Volgens de Israëlische politie konden forensische teams ondertussen al 826 Israëli's identificeren die slachtoffer werden van de Hamasaanval op 7 oktober. Daarvan zouden al 732 lichamen zijn vrijgegeven aan families om te begraven. Volgens de laatste schattingen zouden in totaal 1.400 mensen door de terroristische groepering Hamas vermoord zijn. 

Dat sommige lichamen na meer dan drie weken nog niet geïdentificeerd zijn, komt door de politie door de brutale manier waarop Israëli's om het leven zijn gebracht. Sommige lichamen zouden zodanig verminkt of verbrand zijn, dat het moeilijk is om te achterhalen over wie het gaat. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

"Aanzienlijk aantal tanks trekt door noordoosten van Gaza", meldt CNN

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN trekt een "aanzienlijk aantal Israëlische tanks" op dit moment door het noordoosten van Gaza. CNN geeft ook aan dat het aantal tanks een stuk hoger ligt dan enkele uren geleden. Er zouden regelmatig geweerschoten en tankgeschut te horen zijn in het gebied. Hoewel de tanks in de Gazastrook rondrijden, blijft het Israëlisch leger ook met artillerievuur schieten.

De Israëlische Adviseur voor de Nationale Veiligheid Tzachi Hanegbi gaf eerder al aan dat "de oorlog met Hamas haar derde fase heeft bereikt". "Het is een moeilijke campagne", zei hij, "en het vereist intensieve strijd. Er is geen strijd zonder een pijnlijke prijs. We zijn een vechtende natie, ondanks de pijn. We zijn vastbesloten om te winnen, ondanks de pijn."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen