Björn Soenens: "Kanker heeft me geleerd dat ik een enorme optimist ben"

In zijn podcast "Björn in the USA" vertelt Amerika-correspondent Björn Soenens op verhalende wijze over een immens land dat velen fascineert, de Verenigde Staten. Deze keer besloot hij het over een andere boeg te gooien. In 2023 kreeg Soenens de diagnose van longkanker, waarschijnlijk veroorzaakt door het roken. Hij beschrijft het zelf als "die vreemde lente, toen het leven zich keerde". Soenens nodigt iedereen uit om te luisteren naar zijn verhaal en strijd tegen kanker, tegen moeilijke tijden, tegen doodsangsten. "Dit is mijn kankerkroniek."

"Het leven is als een glimworm, een vuurvliegje dat eventjes kan oplichten, of de adem van een bizon in de wintertijd: het is allemaal snel voorbij, maar prachtig om naar te kijken." 

Toen Björn Soenens zich in de lente van 2023 onwel voelde, werd hij snel naar het ziekenhuis in Brooklyn, New York gebracht. Tijdens een scan van zijn lichaam, zagen de artsen een verdachte plek op zijn rechterlong. Een jonge tumor, zo bleek.

Het betekende de start van een periode die Soenens als "vreemd" en als "een rollercoaster van gevoelens" beschrijft. "Kanker krijgen is zeer confronterend: je kijkt de eindigheid recht in de ogen." Het verplichtte hem na te denken over onderwerpen als de dood en de toekomst.

Met gedachten aan de dood heeft hij (moeten) leren omgaan. De kankerdiagnose toonde hem dat hij meer naar zijn lichaam moest luisteren. "Je lichaam weet veel en het liegt zelden. Erg fijn vind ik het niet, maar soms zegt het lichaam: stop." 

Toch heeft zijn tumor hem ook positieve inzichten gebracht. "Kanker heeft mij in een klap geleerd dat ik een enorme optimist ben. Het lukt mij niet om neerslachtig of ongelovig te zijn over de toekomst", vertelt Soenens. "Ik heb ook nog nooit zoveel lieve dingen gehoord, gelezen of vernomen, van mensen die ik heel goed of net amper ken. Alles is nu echter, dieper, intenser, zonder bullshit."

Luistert u mee naar aflevering 43 van de tweemaandelijkse podcast "Björn in the USA". De klankmontage is van Daan Wallis.

Meest gelezen