De Chinese astronauten Tang Hongbo, Tang Shengjie en Jiang Xinlin voor hun vertrek begin oktober. Het drietal moet de nu teruggekeerde astronauten vervangen.
Volledig scherm
De Chinese astronauten Tang Hongbo, Tang Shengjie en Jiang Xinlin voor hun vertrek begin oktober. Het drietal moet de nu teruggekeerde astronauten vervangen. © VIA REUTERS

Drie Chinese astronauten weer veilig op aarde

Drie Chinese astronauten zijn maandag lokale tijd veilig teruggekeerd na een ruimtereis van vijf maanden. Ze landden in hun capsule met behulp van een parachute in de Gobi-woestijn.

  1. Even paniek boven Barcelona, maar brokstukken Chinese raket storten gelukkig neer in oceaan: “Bij ESA kan een missie pas van start gaan wanneer wordt aangetoond dat de raket bij terugkeer netjes opbrandt in de atmosfeer”
    PREMIUM

    Even paniek boven Barcelona, maar brokstuk­ken Chinese raket storten gelukkig neer in oceaan: “Bij ESA kan een missie pas van start gaan wanneer wordt aangetoond dat de raket bij terugkeer netjes opbrandt in de atmosfeer”

    Brokstukken van een Chinese raket zijn vrijdag teruggekeerd in de dampkring en in de Stille Oceaan neergestort. Omdat er eerder die dag een (minimaal) risico bestond dat de regio rond Barcelona door vallend afval zou worden getroffen, werd even het luchtruim boven Catalonië gesloten. “De voorbije 30 jaar zijn ruim 1.500 raketonderdelen neergestort op aarde en in 70% van de gevallen gebeurde dat op een ongecontroleerde manier”, zegt onderzoeker Bart Vandenbussche van het Instituut voor Sterrenkunde (KU Leuven).
  2. Persoon die besmettingen met varkenslintworm in Lier veroorzaakte is geïdentificeerd

    Persoon die besmettin­gen met var­kenslint­worm in Lier veroorzaak­te is geïdentifi­ceerd

    Na uitgebreid en intensief brononderzoek heeft het Departement Zorg met zekerheid kunnen identificeren welke persoon de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Het onderzoek heeft aangetoond dat de persoon al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en de varkenslintworm in het buitenland heeft opgedaan. Om de privacy van de persoon af te schermen, kan het Departement Zorg geen verdere details geven over hoe dit brononderzoek is verlopen.