Direct naar artikelinhoud
OverzichtPolitiek

Overzicht. Wie zijn de lijsttrekkers in uw provincie voor de verkiezingen van juni 2024?

Overzicht. Wie zijn de lijsttrekkers in uw provincie voor de verkiezingen van juni 2024?
Beeld De Morgen

De verkiezingen van 9 juni 2024 naderen met rasse schreden en alle partijen hebben ondertussen hun lijsten ingediend. Ontdek hier de lijsttrekkers voor uw provincie.

en

Net als in 2014 en 2019 worden in juni in België opnieuw samenvallende verkiezingen georganiseerd voor in totaal zes parlementen. De Vlamingen mogen hun stem uitbrengen voor de federale Kamer (150 leden), het Vlaams Parlement (124 leden) en het Europees Parlement (22 Belgische leden, waarvan 13 Nederlandstalige).

Voor de Brusselaars komt daar nog het Brussels Parlement bij, voor de Walen het Waals Parlement, en de inwoners van de Duitstalige Gemeenschap mogen ook hun eigen volksvertegenwoordiging kiezen.

Stemtest

Welke partij sluit het meeste aan bij uw opvattingen? Doe de stemtest van De Morgen

Om al die verkiezingslijsten gevuld te krijgen, moeten er over de partijen heen honderden kandidaten aangeduid worden, een proces dat na maandenlang puzzelen sinds begin april voltooid is. We lijsten de lijsttrekkers hieronder voor u op, opgesplitst per provincie.

Volg al het grote en kleine verkiezingsnieuws de komende maanden in ons dossier Verkiezingen 2024

Antwerpen

Als provincie en kieskring met het hoogste inwonertal heeft Antwerpen voor zowel de Kamer als het Vlaams Parlement recht op het hoogste aantal leden. In de Kamer mogen 24 Antwerpenaren zetelen, in het Vlaams Parlement zelfs 33.

Het is ook in deze provincie dat een hele reeks grote kopstukken zullen worden uitgespeeld. Zo neemt N-VA-voorzitter Bart De Wever het voor de Kamer op tegen federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) en de nieuwe minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld). Vooruit schuift Antwerps schepen Jinnih Beels naar voren.

Voor Groen keert voormalig voorzitter en Vlaams Parlementslid Meyrem Almaci terug naar het federale niveau. Vlaams Belang verraste met Lode Vereeck (ex-Open Vld en ex-Lijst Dedecker), die momenteel de studiedienst van de partij leidt en van Diepenbeek naar Kalmthout verhuist. Bij PVDA trekt algemeen secretaris Peter Mertens net als in 2019 de lijst.

Lees ook

Wat kunnen we leren uit de politieke nieuwjaarsrecepties? Ook als de partij niet genoemd wordt, gaat het in de Wetstraat over het VB

Vlaams Belang trekt met ‘ander & beter’ naar de kiezer, en schuwt de ‘grote middelen’ niet

Ook voor het Vlaams Parlement zijn de topnamen bekend, waaronder minister-president Jan Jambon die voor N-VA zijn palmares mag verdedigen. De nieuwe Open Vld-voorzitter Tom Ongena trekt zelf de liberale lijst, na een bewogen debat binnen de partij. Ook bij Vlaams Belang treedt voorzitter Tom Van Grieken zelf in de arena. Bij Vooruit is het federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez die lijsttrekker is.

Voor cd&v zou eerst Vlaams Parlementslid Tinne Rombouts de lijst trekken, maar zij kondigde eind december onverwacht aan zich terug te trekken uit de nationale politiek. Ze wordt opgevolgd door Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers. PVDA kiest voor Vlaams fractieleider Jos D’Haese en hoopt zijn twee Vlaamse zetels in Antwepren in 2024 te verdubbelen tot vier. Bij Groen maakt Kamerlid Kim Buyst de omgekeerde beweging van Almaci, en verhuist zij naar het Vlaamse niveau.

Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen heeft als tweede grootste provincie recht op 20 Kamerzetels, en ook 27 Vlaamse zitjes.

Het is in deze provincie dat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) de liberale meubelen zal moeten redden als absoluut boegbeeld en kopman van de federale lijst. De Croo haalde hier in 2019 nog bijna 18 procent, goed voor vier zetels.

Cd&v speelt tegenover de premier minister van Financiën Vincent Van Peteghem - in de woorden van de partij “de enige echte hervormer van het land” - uit. Ook bij Groen staat er een absoluut politiek zwaargewicht bovenaan de Kamerlijst: vicepremier Petra De Sutter. Zij krijgen bij Vooruit federaal fractieleider Joris Vandenbroucke tegenover zich. Bij N-VA is de Gentse Anneleen Van Bossuyt de lijsttrekker.

Vlaams Belang, in 2019 nog de tweede grootste, trekt opnieuw met Kamerfractieleider Barbara Pas naar de stembus. De extreemlinkse PVDA hoopt dan weer met de 38-jarige parlementaire medewerker Robin Tonniau opnieuw een Oost-Vlaamse zetel, en misschien zelfs twee, binnen te halen.

Lees ook

Het ‘zakenkabinet’ van De Wever is een kansloos zoethoudertje, dat vooral dient om de eigen achterban te sussen

Klaar voor een waanzinnig verkiezingsjaar: waarom sommige partijen met de daver op het lijf starten

Op de Vlaamse lijst trekt voor cd&v staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, die daarmee dus van het federale niveau naar het Vlaamse zou verhuizen. N-VA speelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele net als in 2019 uit, Open Vld schuift Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose naar voren.

Bij Vooruit zou voormalig partijvoorzitter Conner Rousseau zelf de Vlaamse lijst trekken, maar hij trok zich eind januari 2024 uiteindelijk ook als lijsttrekker terug na zijn eerder ontslag als voorzitter. In zijn plaats neemt Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche over. Voor Groen trekt parlementslid Mieke Schauvliege de lijst. Vlaams Belang speelt ook hier net als in 2019 Ninoofs politicus Guy D’haeseleer uit. PVDA tot slot duidde de 28-jarige Onno Vandewalle aan.

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen - goed voor 16 Kamerzetels en 21 zetels in het Vlaamse Parlement - is de enige provincie waar de N-VA-kopstukken al bekend zijn. Na wekenlang twijfelen besliste Jean-Marie Dedecker eind september om toch niet zelf met een heropstart van zijn eigen LDD te komen, maar zich opnieuw aan N-VA te binden. Terwijl hij de Kamerlijst van N-VA in 2019 nog duwde als onafhankelijk, doet Dedecker in 2024 hetzelfde maar dan als lijsttrekker.

Dedecker zal het in West-Vlaanderen opnemen tegen Kamerlid Nathalie Muylle voor cd&v, Wouter Vermeersch voor Vlaams Belang en Kamerfractieleider Melissa Depraetere voor Vooruit. Bij Open Vld trekt voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne de federale lijst, bij PVDA spoedarts en energie-expert Natalie Eggermont.

De Kamerlijst van Groen zal in de kustprovincie worden getrokken door nieuwkomer Matti Vandemaele uit Kortrijk, die nu adjunct-kabinetschef is bij vicepremier Petra De Sutter.

Lees ook

Weken hinkt Dedecker op twee gedachten, tot hij van zijn vakantie op Rhodos terugkeert en een peiling ziet

Door de komst van Dedecker verhuist Kamerlid Sander Loones voor N-VA naar het Vlaamse niveau. Vlaams minister Hilde Crevits trekt opnieuw de lijst voor cd&v, net als in 2019 toen ze de partij nog naar de eerste plaats in de kustprovincie leidde.

Voormalig Kamerlid Jasper Pillen, ook ondervoorzitter van de partij, trekt de Vlaamse Open Vld-lijst in de provincie. Pillen zat in de Kamer tot Van Quickenborne op 20 oktober ontslag nam in de nasleep van de aanslag in Brussel en opnieuw zijn zetel innam. Bij Groen trekt nationaal covoorzitter Jeremie Vaneeckhout.

Vlaams Belang zet parlementslid Immanuel De Reuse op kop, Vooruit de Brugse schepen Pablo Annys, en PVDA Ilona Vandenberghe.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant vallen 15 Kamerleden en 21 leden van het Vlaams Parlement te verkiezen.

Voor de Kamer wordt het vooral uitkijken naar Frank Vandenbroucke, die in 2019 door Conner Rousseau terug naar de politiek werd gehaald, tot verrassing van vriend en vijand. Volgens Vandenbroucke is zijn werk als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid echter niet af, en wil hij daarom “een mandaat vragen om ons beleid voor te zetten”.

Lees ook

‘Misschien heb ik te fel gereageerd’: waarom Gwendolyn Rutten terugkeert drie weken na een vernedering

Vandenbroucke staat in zijn thuisprovincie tegenover N-VA-Kamerlid Theo Franken, cd&v-voorzitter Sammy Mahdi en voor Vlaams Belang de 24-jarige Leuvense historica en geschiedenisleerkracht Britt Huybrechts. Open Vld duidde midden november de Lennikse burgemeester Irina De Knop aan als Kamerlijsttrekker. Die stemming verliep echter niet zonder slag of stoot. Dieter Van Besien mag zich als federaal lijsttrekker voor Groen opmaken voor een tweede termijn in de Kamer.

Op de Vlaamse lijst leidt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de N-VA-troepen, tegenover parlementsleden Peter Van Rompuy voor cd&v en Klaas Slootmans voor Vlaams Belang. Leuvens schepen Bieke Verlinden trekt de Vooruit-lijst, Line De Witte die van de PVDA. Aimen Horch, gemeenteraadslid voor Groen in Vilvoorde, treedt aan als nieuwkomer bij de groenen.

Bij de liberalen van Open Vld zal de nieuwe Vlaamse viceminister-president Gwendolyn Rutten dan toch de lijst trekken. Rutten kreeg drie weken nadat ze haar afscheid van de nationale politiek aankondigde de plaats in de Vlaamse regering aangeboden na het ontslag van Bart Somers, die terugkeert naar Mechelen om daar zijn troepen te leiden bij de lokale verkiezingen van oktober 2024.

Limburg

Limburg mag als kleinste Vlaamse provincie 12 federale volksvertegenwoordigers afvaardigen, en 16 Vlaamse.

Voor de Kamer trekt Hasselts burgemeester en voormalig minister van Defensie Steven Vandeput de N-VA-lijst. Bij cd&v schuift het Genkse Kamerlid Nawal Farih door het vertrek van Wouter Beke op naar de eerste plaats. Bij de liberalen verkast Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts uit Bilzen naar het federale niveau, zijn stadsgenote Annick Ponthier wordt opnieuw lijsttrekker voor Vlaams Belang.

Bij Vooruit wordt de exit van voormalig minister Meryame Kitir opgevangen door ondervoorzitter Funda Oru. Voor PVDA trekt pensioenexpert Kim De Witte de lijst. Groen vernieuwt ook in de provincie van het bronsgroen eikenhout: Dirk Opsteyn uit Lanaken trekt de Kamerlijst.

Op het Vlaamse niveau is Vlaams minister Zuhal Demir het boegbeeld van N-VA. Ook bij zowel cd&v als Open Vld zijn het ministers die de lijsten aanvoeren: minister van Landbouw Jo Brouns voor de christendemocraten en minister van Mobiliteit Lydia Peeters voor de liberalen.

Door de kopplaats voor Oru bij Vooruit verhuist Kamerlid Kris Verduyckt uit Lommel naar het Vlaamse niveau. Fractieleider Chris Janssens blijft net als in 2019 een vaste waarde bij Vlaams Belang, bij PVDA trekt Gaby Colebunders de lijst. Groen kiest tot slot voor een nieuw gezicht met Bright Adiyia, adviseur op het kabinet-De Sutter.

Brussel

De Nederlandstalige Brusselaars tot slot mogen drie stemmen uitbrengen, behalve voor de Kamer en het Vlaams Parlement stemmen zij ook mee voor 17 van de 89 leden van het Brussels Parlement.

Brussel telt in de Kamer 16 federale volksvertegenwoordigers, de overgrote meerderheid van hen Franstaligen. Doordat de kans om op een aparte Nederlandstalige lijst verkozen te geraken gering is, komen steeds meer Vlaamse partijen er niet meer zelfstandig op.

Groen vormt bijvoorbeeld net als in 2019 samen met Ecolo een gemeenschappelijke lijst. Bij de vorige verkiezingen geraakte daardoor bijvoorbeeld minister van Energie Tinne Van der Straeten vlot verkozen vanop de derde plaats. Ex-minister Zakia Khattabi trekt de gemeenschappelijke lijst. Ook PVDA vormt een gemeenschappelijke, tweetalige lijst met de PTB. Cd&v gaat op zijn beurt een alliantie aan met Les Engagés, maar een verkiesbare plaats zit er allicht niet in voor de christendemocraten. Hetzelfde scenario bij Vooruit (met PS) en Open Vld (met MR).

N-VA en Vlaams Belang komen wel zelf op voor de Kamer. N-VA speelt Toby De Backer, adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Zuhal Demir uit, Vlaams Belang Jan Verleysen die uit de Vlaamse Beweging komt.

Lees ook

De tweetalige lijstvorming die onder de radar bleef maar wél relevant is

Peter Mertens (PVDA): ‘Dat Rousseau eerst zijn eigen shit opkuist. Het kleine jongetje moet eindelijk uit de broekzak van Bart De Wever kruipen’

Voor het Vlaams Parlement hebben de Brusselaars recht op 6 zitjes. Net als in 2019 trekt voor cd&v Bianca Debaets de lijst. Voor Vooruit is dat fractieleider Hannelore Goeman, en Open Vld schuift nieuwkomer Chloë van Hoegaerden naar voren. Karl Vanlouwe trekt de N-VA-lijst, covoorzitter Nadia Naji die van Groen, Dominiek Lootens die van Vlaams Belang en Anna Milojkowic die van PVDA.

Ook op de lijst voor het Brussels Parlement vooral bekende namen: minister van Media Benjamin Dalle voor cd&v, Brussels minister van Financiën Sven Gatz voor Open Vld en Brussels staatssecretaris Ans Persoons voor Vooruit. Bij N-VA is het Brussels Parlementslid Cieltje Van Achter die de lijst trekt, bij Groen huidig minister Elke Van den Brandt. PVDA schuift Jan Busselen naar voren, Vlaams Belang Bob De Brabandere.

Europa

België mag vanaf 2024 één extra Europees Parlementslid afvaardigen naar Brussel en Straatsburg. Door de herverdeling als gevolg van het wegvallen van de Britse Europarlementsleden na de brexit krijgt ons land 22 zitjes. Het totale aantal zetels daalt daarentegen van 751 bij de vorige verkiezingen naar 720.

De 22 Belgische zitjes worden verdeeld in drie kiescolleges: 13 voor het Nederlands kiescollege (1 extra in vergelijking met 2019), 8 voor het Frans kiescollege en 1 voor het Duitstalige kiescollege. Inwoners van Brussel en de zes faciliteitengemeente in de rand mogen kiezen of ze hun stem uitbrengen voor het Nederlands of het Frans kiescollege.

Ook nieuw in 2024 is dat voor het eerst jongeren vanaf 16 jaar hun stem mogen uitbrengen bij de Europese verkiezingen. Voor hen geldt er een kiesrecht, terwijl voor de meerderjarigen wel nog een opkomstplicht geldt.

Lees ook

Het Europees Parlement als politiek sterfhuis? Niet noodzakelijk

De N-VA-lijst wordt getrokken door huidig Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt. Hij werd onlangs nog verkozen tot het meest invloedrijke Europees parlementslid en mag met die trofee naar de kiezer.

Bij de christendemocraten verkast voormalig Vlaams minister Wouter Beke naar het Europese niveau. Hij wordt daarmee de opvolger van Kris Peeters, die in 2019 lijsttrekker was maar in januari 2021 vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank werd. Ook Vooruit duidde een politicus van het Vlaamse niveau aan om de Europese lijst te trekken: Vlaams Parlementslid staat bovenaan, boven huidig Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt.

Bij Open Vld waren er liefst zestien gegadigden voor de felbegeerde plaats en trok huidig parlement Hilde Vautmans aan het langste eind. Als de huidige peilingen bewaarheid worden, wordt de lijsttrekker dan ook mogelijk de enige liberaal die verkozen zal geraken. Met 15,95 procent haalde Open Vld in 2019 nog twee verkozenen, lijsttrekker Guy Verhofstadt en Vautmans die toen op de tweede plaats stond.

Bij Groen trekt huidig Europees Parlementslid Sara Matthieu de lijst. Op de Europese lijst voor Vlaams Belang volgt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche Gerolf Annemans op als lijsttrekker. Annemans had eerder te kennen gegeven de lijst niet te zullen trekken, maar hij staat wel nog op de derde - verkiesbare - plaats. PVDA tot slot schuift voormalig vakbondsman Rudi Kennes naar voren.