© BELGA

Club Brugge vecht coronaschikking aan met tv-zenders: “Indien we akkoord gaan, betalen we meer dan de andere clubs”

Club Brugge is het niet eens met de schikking die de Pro League trof met de tv-rechtenhouders om hen tegemoet te komen in het coronaseizoen, waarin de competitie werd stopgezet na 29 speeldagen en Club tot kampioen werd gekroond. Dat er geen play-offs werden gespeeld, was voor de zenders een forse tegenvaller. De krant De Tijd las in de jongste jaarrekening van Club Brugge dat de club het daar niet mee eens is. “We zullen ons hier juridisch tegen verweren”, luidt het in de jaarrekening.

Michael Van Damme

De play-offs zijn in de Jupiler Pro League het hoogtepunt van het seizoen. Dat die niet konden doorgaan tijdens het seizoen 2019-2020, waarin corona uitbrak, waren dus een forse tegenvaller voor de rechtenhouders Proximus, Telenet en VOO.

De clubs argumenteerden dat het overmacht was, de rechtenhouders vonden dat ze recht hadden op een fikse schadevergoeding. De uitkomst van een arbitrageprocedure bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani) was dat de rechtenhouders wel degelijk recht hadden op een schadevergoeding, al moest onderhandeld worden hoeveel.

De Tijd en L’Echo becijferden in juli 2022 op basis van het tv-contract van 80 miljoen euro per jaar dat de schadevergoeding kon oplopen tot een bedrag tussen de 16 en 20 miljoen euro.

Het kwam tot een schikking, maar in zijn meest recente jaarrekening -die De Tijd kon inkijken- staat dat Club Brugge het daar niet mee eens is en zich juridisch zal verweren.

Al 1,6 miljoen euro betaald

“Dit minnelijk akkoord en de doorrekening van de kosten ervan aan de leden van de Pro League, waaronder Club Brugge, werd door de algemene vergadering van de Pro League goedgekeurd. Wij zijn het evenwel niet eens met deze stemming en zullen ons hier juridisch tegen verweren. Bij de stopzetting van de competitie in 2020 hebben wij - als een van de enige clubs - al een solidariteitsbijdrage van meer dan 1,6 miljoen euro betaald. Dat was veel meer dan de andere clubs die toen hebben bijgedragen.”

“Indien we instemmen met de huidige afwikkeling gaan we opnieuw meer moeten betalen dan de andere ploegen, terwijl wij in 2020 al een significante bijdrage betaald hebben. We vinden dat er minstens rekening moet gehouden worden met onze solidariteitsbijdrage. Dat is niet gebeurd.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer