VVJ roept op om intimidatie van Humo-journalisten door ‘tScheldt te stoppen: “Democratie (en hun familie) heeft hen nodig”

Archiefbeeld© BELGA

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) heeft dinsdag opgeroepen om de intimidatie van Humo-journalisten na een artikelenreeks over de controversiële en satirische website ‘tScheldt te stoppen. Bovenop juridische actie om de artikelen offline te halen, worden de journalisten online geïntimideerd. De VVJ bekijkt welke stappen ze kan nemen.

jvh
Bron: BELGA

In tegenstelling tot de anonieme auteurs van ‘tScheldt opereren journalisten Jan Antonissen, Jan Stevens, Guy Van Vlierden en Bart Vanegeren onder hun eigen naam. De site spande twee keer een kortgeding aan tegen DPG Media en de betrokken journalisten. Doorn in het oog zijn kritische artikels die ‘tScheldt neerzetten als “een vehikel voor politieke vendetta en persoonlijke rancune”. De VVJ vindt dat de journalisten hun job deden en beschermd moeten worden. “De democratie (en hun familie) heeft hen nodig”, klinkt het. 

Naar aanleiding van de intimidatie merkt de VVJ op dat de verruwing tegenover journalisten een aanhoudend probleem is. Uit de laatste journalistensurvey (2023) van de UGent, ULB en UMons blijkt dat ruim de helft van de journalisten te maken kreeg met geweld en agressie. Ook intimidatie, discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en zelfs fysiek geweld komen voor. De VVJ heeft nu bijna vijf jaar een meldpunt agressie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen