Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse leger koopt voortaan vis uit Japan na boycot van China door afvalwater uit Fukushima

De Verenigde Staten willen een deel van het Chinese invoerverbod op Japanse vis goedmaken. China voerde die boycot in nadat Japan eind deze zomer begon met het lozen in zee van radioactief afvalwater uit Fukushima. Het Amerikaanse leger gaat voortaan Japanse vis serveren op zijn militaire basissen in Japan.

Eind augustus begon Japan met het lozen van radioactief afvalwater in zee uit de vernielde kerncentrale van Fukushima. Dat water werd sinds de kernramp in 2011 verzameld in grote kuipen op het terrein van de centrale. Volgens de Japanse overheid en de meeste wetenschappers levert dat geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Toch zette China uit voorzorg meteen de invoer stop van alle vis en zeevruchten uit Japan. Tot dan was China Japans belangrijkste afzetmarkt, zo importeerden de Chinezen in 2022 meer dan 100.000 ton Sint-Jakobsschelpen uit Japan. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Rahm Emanuel, is de boycot van China "economische oorlogsvoering".

Vis voor de troepen

Om een deel van dat inkomensverlies goed te maken hebben de Verenigde Staten nu een aankoopcontract gesloten met Japan. Maar voorlopig gaat het maar om een fractie van wat China aankocht: iets minder dan een ton. Maar volgens de VS kan dat meer worden: "de beste manier om China's economische druk te counteren is het geviseerde land of de geviseerde sector te hulp te komen", zei ambassadeur Emanuel.

De Verenigde Staten gaan de vis in eerste instantie te koop aanbieden in winkels op de Amerikaanse basissen in Japan en serveren aan de daar gestationeerde troepen. Tot nu toe gebeurde dat dus niet. Maar op termijn kan dat uitgebreid worden, zei de ambassadeur. China heeft al negatief gereageerd op de aankonding. Het vindt dat diplomatiek personeel "vriendschap moet promoten tussen landen en geen ruzie stoken".

Ambassadeur Rahm Emanuel proeft vis uit Fukushima
2023 Kyodo News

Meest gelezen