Luc Appermont presenteert vanavond "70 jaar tv": zijn 4 meest beklijvende tv-herinneringen

Luc Appermont presenteert vanavond op "VRT 1" de speciale uitzending "70 jaar tv", want vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de eerste reguliere tv-uitzendingen van de openbare omroep in België plaatsvonden. Op Radio 1 deelde hij vanochtend zijn meest beklijvende tv-herinneringen met de luisteraars. 

Tv-icoon Luc Appermont loodst ons vanavond als omroeper door zeven decennia televisie. Hij blikt terug op die 31e oktober 1953 en springt vervolgens steeds 10 jaar verder in de tijd. 

In "De ochtend" op Radio 1 stipte Appermont enkele van zijn persoonlijke hoogtepunten uit de Vlaamse tv-geschiedenis aan. Zelf presenteerde hij programma's als "Sterrenwacht", "Eurosong" en "Baraka". 

Allermooiste tv-herinnering?

"Een van de allermooiste tv-herinneringen blijft het jeugdprogramma "Nonkel Bob en tante Ria". Als 9-jarige heb ik hem toen live gezien toen hij bij ons in de turnkring kwam optreden."

"Dat was dat mannetje uit de televisie. Als kind dachten wij zelfs achter die kast te gaan kijken om te zien waar ze binnen- en buitengingen. Je kunt je niet voorstellen wat dat doet met een kind wanneer je daarmee geconfronteerd wordt. Ik heb pas voor allereerste keer in mijn leven tv gezien toen ik al 6 jaar was, ik kom nog echt uit het zwart-wittijdperk. 

BEKIJK - Nonkel Bob en Tante Ria in "Jeugduur":

Videospeler inladen...

Meest memorabele geschiedenismoment op tv?

De meest memorabele gebeurtenis uit de actualiteit die Appermont via televisie gevolgd heeft, is 9/11 (de aanslagen die op 11 september 2001 plaatsvonden in de VS, onder meer in New York, waar twee vliegtuigen zich door de Twin Towers boorden en bijna 3.000 mensen omkwamen, red.). 

"Je bent on the spot getuige van iets wat aan de andere kant van de wereld gebeurt. Ik denk dat iedereen nog weet waar hij of zij toen was. Ik zat zelf in een vergadering voor een nieuw tv-programma en we zagen het live op het scherm gebeuren. Daardoor is televisie een heel groot medium geworden."  

"En natuurlijk daarnaast de legendarische huwelijken en begrafenissen van koningen. Dat blijven de momenten waarop het hele gezin samen wil kijken, zelfs nu we allemaal kijken naar wat we willen wanneer we willen." 

Beluister het volledige gesprek met Luc Appermont:

Grootste tv-talent?

Tv-coryfee Paula Sémer (die in 2021 op 96-jarige leeftijd overleden is) blijft voor Appermont "een monument in de Vlaamse mediawereld". 

"Wat zij op het scherm en erachter gedaan heeft, mogen we niet onderschatten", benadrukt Appermont. "Zij heeft voor het feminisme enorm veel betekend, ondanks het feit dat ze enorm is tegengewerkt in het mannenbastion dat de tv-wereld toen nog was. Ze was een heel moedige dame die gevochten heeft voor onze taal en voor inhoudelijke programma’s met maatschappelijke relevantie."

Meest opmerkelijke tv-programma?

Appermont heeft warme herinneringen aan de legendarische afleveringen van "Canzonissima" (muziekprogramma in de jaren 60, waarin de Belgische voorronde voor het Eurovisiesongfestival te zien was). "Dat was een soort "Eurosong" avant la lettre, daar kan ik mij nog levendige taferelen van voorstellen."

BEKIJK - De finale van "Canzonissima" in 1963:

Videospeler inladen...

De special "70 jaar tv" is vanavond van 19.45 tot 20.10 uur te zien op "VRT 1". 

Meest gelezen