© REUTERS

Duizenden Afghanen vluchten in allerijl uit Pakistan vanwege dreigende uitzetting: “Ongekend hardhandig optreden”

Meer dan 10.000 Afghaanse migranten die in Pakistan wonen, zijn dinsdag in allerijl naar de grens met Afghanistan gevlucht. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten gemeld. Woensdag is immers de deadline die Islamabad voor hen heeft gesteld om het land te verlaten voordat ze dreigen uitgezet te worden.

jvh
Bron: BELGA

De Pakistaanse regering heeft migranten zonder papieren die op haar grondgebied wonen, voornamelijk de naar schatting 1,7 miljoen Afghanen, tot 1 november de tijd gegeven om het land zelf te verlaten.

De regering waarschuwde dat illegale Afghanen vanaf woensdag zouden worden gearresteerd, een paar dagen in gesloten centra zouden worden geplaatst en vervolgens naar Afghanistan zouden worden gedeporteerd. De talibanregering in Kaboel heeft het over “intimidatie”.

“Duizenden Afghaanse vluchtelingen wachten op hun beurt in voertuigen en vrachtwagens en hun aantal blijft groeien”, vertelde een hoge Pakistaanse regeringsfunctionaris bij de grensovergang van Torkham, de belangrijkste doorgang tussen de twee landen. “Meer dan 10.000 vluchtelingen zijn sinds vanmorgen aangekomen”, zei hij.

In totaal zijn er al meer dan 100.000 Afghaanse migranten teruggekeerd naar Afghanistan sinds de Pakistaanse regering het plan begin oktober aankondigde, aldus dezelfde bron.

“Ongekend hardhandig optreden”

De lokale politie zei nog geen arrestaties te hebben verricht. Maar met name in Karachi beweren Afghaanse vluchtelingen al enkele dagen dat ze het doelwit zijn van invallen en het slachtoffer zijn van intimidatie of afpersing.

Advocaten en activisten hebben het over “een ongekend hardhandig optreden” en riepen de regering op om de migranten, van wie sommigen al tientallen jaren in Pakistan wonen of er zelfs geboren zijn, meer tijd te geven om op een waardige manier te vertrekken.

Miljoenen Afghanen zijn tijdens tientallen jaren oorlog naar Pakistan getrokken, waardoor het land een van de grootste opvanglanden voor vluchtelingen ter wereld is geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer