We zouden de volgende jaren niet zonder elektriciteit mogen vallen.

Subsidies voor gascentrale Vilvoorde en batterijprojecten, bouw nieuwe gascentrale niet nodig

Er komen subsidies voor de tijdelijke levensduurverlenging van de bestaande gascentrale in Vilvoorde. Ook verschillende nieuwe batterijprojecten krijgen steun. Dat is gebleken op de zogenoemde CRM-veiling, waar beslist wordt over subsidies aan projecten die onze energiebevoorrading moeten verzekeren. De bouw van een nieuwe gascentrale wordt niet nodig geacht, zo maakte hoogspanningsnetbeheerder Elia bekend.

CRM staat voor capaciteitsremuneratiemechanisme. Het is een steunmechanisme dat door de regering is ingevoerd om vanaf 2025 de bevoorradingszekerheid te verzekeren. Dat gebeurt via een systeem van veilingen, deels vier jaar op voorhand en deels een jaar op voorhand. Zo werd in 2021 bijvoorbeeld beslist om twee gascentrales te gaan bouwen, in Seraing en Les Awirs. 

Dit jaar werd de derde CRM-veiling gehouden, die als doel had om een deel van de capaciteit te verzekeren voor de winter van 2027-2028. Er werden in totaal 22 projecten ingediend, die allemaal de gevraagde steun krijgen. De projecten zijn goed voor in totaal 1.576 MW aan capaciteit. 

Bouw derde gascentrale is niet aan de orde

Naast 972 MW aan bestaande capaciteit, wordt ook steun toegekend aan verscheidene nieuwe batterijparken, die samen goed zijn voor 357 MW. Daarnaast is er dus de levensduurverlenging van de bestaande gascentrale in Vilvoorde (246 MW), die paraat wordt gehouden voor momenten van piekverbruik.

De bouw van een nieuwe gascentrale blijkt niet nodig om de winter van 2027-2028 door te komen. Door de toename van het aantal batterijprojecten is steun voor een derde gascentrale niet aan de orde. Er is bovendien ook rekening gehouden met de levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3.

"Bevoorradingszekerheid tegen laagst mogelijke kostprijs"

"Het CRM vervult opnieuw zijn rol en voldoet exact aan wat van het mechanisme verwacht wordt. Dat is in de eerste plaats de bevoorradingszekerheid garanderen tegen de laagst mogelijke kostprijs, vooral op momenten van piekverbruik", zo reageert Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, op het resultaat van de veiling. "Ook dit jaar trekt het mechanisme daarvoor flexibele capaciteiten en nieuwe spelers op de markt aan."

"Dankzij strengere CO₂-drempels zien we ook een groeiende verschuiving naar duurzamere energiebronnen", besluit de minister.

Meest gelezen