Beste friturist van Vlaanderen gaat op zoek naar de beste frikandellen: “Is dit een A-merk? Oei, dan vond ik er toch betere”

Het A-merk te duur voor je portefeuille? Wij gaan op zoek naar Plan B. Kurt Caen van ’t Brochetje in Izegem – tweevoudig beste frituur van Vlaanderen – legde negen frikandellen in het vet. Zeven van een huismerk en dan nog eentje van Beckers en Mora. Meer dan dubbel zo duur, maar ook dubbel zo lekker als de huismerken?

Chris Snick

Everyday 3/10

“Enige die écht anders smaakt”

* Gekocht bij Colruyt

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 2.69 euro (1,92 euro/kg)

* 66% kippenseparatorvlees, water, paneermeel, 5% varkensspek, zout, kruiden en specerijen, groentepoeder, dextrose, antioxidant, emulgatoren, soja-eiwitten

* 204 kcal, 13 g vetten en 2,4 zout per 100 g

“Van alle frikandellen die we vandaag testen, is dit de enige die er qua smaak echt uitspringt. Het smaakt het meest anders van allemaal, jammer genoeg niet in de positieve zin. Dit is geen lekkere frikandel. Er zit iets ‘speciaals’ aan dat ik niet kan appreciëren. Zeker wanneer je ze in een rijtje met andere proeft, merk je dat zeer hard.”

LEES OOK. Laat jij geld liggen? 5 simpele ingrepen waarmee je in één jaar 2.000 euro kan besparen: “Vele kleintjes maken een groot”

Primo 4/10

“Zure smaak”

* Gekocht bij Aldi

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 2,79 euro (1,99 euro/kg)

* 55% kippenseparatorvlees, water, 11% varkensspek, paneermeel, 7% vlees (varkensvlees, kippenvlees), zout, specerijen, kaliumchloride, dextrose, uipoeder, smaakversterker, antioxidant, voedingszuur, stabilisatoren, soja-eiwit

* 236 kcal, 17 g vetten en 1,8 g zout per 100 g

“Deze zijn best wel taai: een stevige structuur en niet dat sappige en ook wel vlezige dat een echt goeie frikandel moet hebben. Maar wat me hier vooral stoort, is dat er ook een zuur smaakje aan zit. Dat vind ik niet aangenaam. De geur is ook niet zo lekker.”

Simpl 4/10

“Te flets”

* Gekocht bij Carrefour Market

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 3,65 euro (2,61 euro/kg)

* 71% kippenseparatorvlees, water, paneermeel, zout, specerijen, antioxidant, voedingszuur, stabilisatoren

* 208 kcal, 13 g vetten en 1,9 g zout per 100 g

“Bleker van kleur dan de rest. Achteraf blijkt dat dit ‘kippenfrikandellen’ zijn, dat is de reden. De andere uit deze test bevatten ook vooral kippenseparatorvlees - dat is het ‘afschraapsel’ van de botjes - maar wel minder dan deze én ook nog vaak varkensvlees/spek. Maar of dit nu een kippenfrikandel is of niet, het neemt niet weg dat ze echt wel kruiding missen. Er zit weinig smaak in. Veel te flets voor mij. Als je hier een frikandel special mee maakt met een goeie klets mayonaise en ketchup, blijft dit niet overeind en proef je zeker geen frikandel meer.

AH 5/10

“Te fel gekruid”

* Gekocht bij Albert Heijn

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 2,69 euro (1,92 euro/kg)

* 63% kippenseparatorvlees, 14% varkensspek, water, tarwebloem, zout, specerijen, kaliumchloride, gist, dextrose, stabilisator, soja-eiwit, anti-oxidant

* 225 kcal, 16 g vetten en 1,65 g zout per 100 g

“Het vel zit hier wat losser wanneer je deze in stukjes snijdt. Ik proef best wel wat nootmuskaat. Te veel. Dat is iets wat ze duidelijk overal in gebruiken, in de ene al wat meer dan in de andere. Sowieso ligt de smaak van veel van deze frikandellen zeer dicht bij elkaar. De echte lekkere typische frikandellensmaak mis ik hier ook. Met deze doe je me niet echt een plezier.”

LEES OOK. Onze specialist test spotgoedkope Brunello, Barolo en Châteauneuf-du-Pape van Aldi: “16% alcohol!?”

Jumbo 6/10

“Niet mooi egaal van kleur”

* Gekocht bij Jumbo

* 2,79 euro (1,99 euro/kg)

* 63% kippenseparatorvlees, water, 12% varkensspek, paneermeel, zout, specerijen, kaliumzout, dextrose, antioxidant, stabilisatoren, soja-eiwit

* 222 kcal, 15,3 g vetten en 1,66 g zout per 100 g

“Oei, deze is niet mooi egaal van kleur. Er zitten zo wat plekjes op. Opnieuw scherp van smaak hoor. Te veel nootmuskaat. Dan wordt het toch stevig om dit op te eten. Dit neigt fel naar de vorige maar puur op mijn persoonlijke voorkeur klasseer ik deze toch een beetje hoger. Net iets aangenamer. ”

BizBiz 6/10

“Mist sappigheid”

* Gekocht bij Lidl

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 2,69 euro (1,92 euro/kg)

* 55% kippenseparatorvlees, water, 15% varkensvlees, paneermeel, zout, specerijen, kaliumchloride, dextrose, uipoeder, smaakversterker, antioxidant, stabilisatoren, soja-eiwitten

* 193 kcal, 11,6 g vetten en 1,63 g zout per 100 g

“En hop, opnieuw die nootmuskaat. Gelukkig ietsje minder dan bij die twee vorige waardoor deze frikandel toch wat neutraler is van smaak. Wat me hier vooral stoort, is de beet, ik mis dat sappige van een echt goeie frikandel. Hier is het één egale massa zonder structuur. Iets wat veel van die goedkopere frikandellen toch wel hebben.”

Delhaize 7/10

“Jammer dat die wat ‘gerompeld’ is’

* Gekocht bij AD Delhaize

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 2,99 euro (2,14 euro/kg)

* 63% kippenseparatorvlees, 14% spek, water, paneermeel, zout, specerijen, uipoeder, kaliumchloride, dextrose, stabilisatoren, soja-eiwit, antioxidant

* 221 kcal, 16 g en 1,6 g zout per 100 g

“Deze is na een tijdje toch wel wat ‘gerompeld’. Zo dat gekreukte en gedeukte dat je vroeger nog veel meer zag bij frikandellen. Intussen hebben ze dat duidelijk al beter onder controle in de productie. Best wel stevig ook om te snijden. Maar de smaak van deze bekoort me wel. Ook wel goed gekruid, maar niet te hevig. Dit is een lekkere frikandel. Ik zou er nog eentje eten.”

Wat met het A-merk?

Beckers 6/10

* Gekocht bij Colruyt

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 6,69 euro (4,78 euro/kg)

* 58% kippenseparatorvlees, water, varkensspek, paneermeel, zout, specerijen, gedroogde uien, dextrose, smaakversterker, antioxidant, voedingszuur, stabilisatoren, soja

* 215 kcal, 14,3 g vetten en 2,39 g zout per 100 g

“Qua smaak ietsje beter dan verschillende andere die ik vandaag al proefde. Al doet dit me eerder denken aan een boulette dan aan de typische frikandellensmaak. Het mondgevoel kan ook beter. Lekker, maar voor mij geen hoogvlieger. Is dit een A-merk? Ai.”

Mora 9/10

* Gekocht bij AD Delhaize

* 20 stuks van telkens 70 gram

* 4,99 euro (3,56 euro/kg)

* 46% kippenseparatorvlees, 20% varkensspek, water, paneermeel, ui, zout, specerijen, dextrose, knoflook, glucosestroop, emulgatoren, natuurlijk aroma, antioxidanten, gehydrolyseerd plantaardig eiwit, ei

* 218 kcal, 16 g vetten en 1,9 g zout per 100 g

“Mooi van kleur, niet overdreven gekruid en vooral ook de zuiverste frikandelsmaak. Dit is wat ik verwacht als ik een frikandel bestel. Het is ook de enige met een goed korstje en een aangename structuur. Dat sappige en vlezige wat zich onderscheidt van een egale gekookte brij. Voor mij zonder twijfel dé topper.”

Zijn de A-merken het extra geld waard?

“Die van Beckers kosten ruim twee keer zoveel als ons beste huismerk dat ook nog eens hoger scoort. Tjah, daar vind ik niet dat die het extra geld waard zijn en is de keuze snel gemaakt. Bij Mora betaal je 66 procent meer dan ons beste huismerk, maar dat verschil zijn die frikandellen wel waard. Ik zou niet twijfelen. Want kijk je naar de prijs per doos, dan gaat het over twee euro extra voor 20 frikandellen ofwel 10 cent voor eentje. Zelfs al eet je er twee, dan kost het je 20 cent meer om écht goeie te eten. Dat zal heus het verschil niet maken in je maandbudget.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER