Guterres nam een videoboodschap op in de Himalaya om zijn bezorgdheid over het smelten van de gletsjers te delen.

"Ik ben hier om van het dak van de wereld te roepen: stop de waanzin": VN-baas Guterres neemt klimaatvideo op aan Mount Everest

Tijdens een bezoek aan 's werelds hoogste berg, de Mount Everest, heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres aan de alarmbel getrokken. "Ik ben hier om van op het dak van de wereld te roepen: stop de waanzin", deed Guterres een duidelijke oproep om veel sneller het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Het blijkt dat sneeuw en ijs in de zuidelijke Himalaya veel sneller smelten dan gemiddeld. 

Guterres was op bezoek in Solukhumbu, de regio in Nepal waar het basiskamp van de Mount Everest ligt, tegen de grens met China. In dat gebied, de zuidelijke Himalaya, liggen enkele van de hoogste bergen ter wereld. 

De gletsjers in Nepal zijn de voorbije 10 jaar 65 procent sneller gesmolten dan in de 10 jaar daarvoor, vertelde Guterres in een videoboodschap. In de voorbije 30 jaar zouden ze ongeveer een derde van hun ijsmassa's verloren zijn.

"Ik wil een boodschap naar de wereld sturen. De daken van de wereld zijn aan het smelten," onderstreepte Guterres. "De gletsjers zijn zich aan het terugtrekken, maar wij mogen dat niet doen voor onze klimaatactie." 

"Ik ben hier om van op het dak van de wereld te roepen: stop de waanzin!" zei hij. Die waanzin, dat is de toenemende klimaatverandering door onze verslaafdheid aan fossiele brandstoffen, met alle gevolgen vandien. We blijken er maar niet in te slagen om die af te bouwen aan het tempo dat nodig is om de opwarming van de aarde onder anderhalve graad te houden.

Guterres wil daarom "het einde van het fossiele-brandstoffentijdperk": "Onze gletsjers krimpen, waarom kan onze uitstoot niet krimpen?"  

Rivierstelsels onder druk

De vraag is ook hoe de hoogste bergen ter wereld er gaan uitzien in de toekomst. Alpinisten die de Everest onlangs beklommen lieten weten dat de berg er "droger en grijzer" uitzag dan anders. Dat betekent nog niet dat de sneeuw op de top van de Everest over enkele jaren zal verdwijnen, maar de huidige trends zijn uiteraard niet erg hoopgevend. 

Laten we nu handelen om het ergste van de klimaatverandering te vermijden

Antonio Guterres, VN

Guterres wees er nog op dat bergrivieren uit de Himalaya en Hindoekoesj naar schatting 240 miljoen mensen van water voorzien in de bergen zelf. Gletsjers voeden 10 van de belangrijkste rivierstelsels ter wereld zoals de Ganges, de Indus en de Mekong. De verdere klimaatopwarming kan een groot probleem worden.  

"De klimaatverandering treft nu al de meest kwetsbare mensen het hardste," zei Guterres nog. "Laten we nu handelen om het ergste van de klimaatchaos te vermijden." 

Guterres is op een vierdaags bezoek in de regio. Zijn bezoek komt er enkele weken voor de start van de nieuwe klimaatconferentie, COP28 in Dubai.

De top van de Everest (foto 2020)
2020 Kyodo News
Foto van het basiskamp van de Everest in juli, met de chef Lorena Velásquez uit Costa Rica die toen een expeditie naar het basiskamp ondernam.
GDA/La Nacion/Costa Rica - Todos los derechos reservados. Prohibido el uso o reproducción de esta imagen en Costa Rica

Meest gelezen