Belga Images

Limburgse bouwsector zit in een dip: 1 op de 3 bedrijven ziet opdrachten komende maanden fors verminderen

De Limburgse bouwsector zit in een dip, dat blijkt uit een recente bevraging van Bouwunie Limburg. Een derde van de bedrijven geeft aan dat ze de komende maanden een stuk minder werk verwachten en ze zijn bang dat ze tijdelijke werkloosheid moeten invoeren. Al komt deze crisis volgens directeur Davy Maesen niet geheel onverwacht.

Het gaat niet goed met de Limburgse bouwsector. Dat schrijft TVL en dat nieuws is door Bouwunie Limburg aan onze redactie bevestigd. Uit een recente bevraging van de Limburgse Bouwunie blijkt dat de bouwbedrijven de toekomst niet zo rooskleurig zien. 1 op de 3 bouwbedrijven verwacht dat het aantal opdrachten de komende maanden fors zal verminderen. Een aantal bedrijven is bang dat ze werknemers op tijdelijke werkloosheid zullen moeten zetten.

"Vooral de nieuwbouw zit in het slop", vertelt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg. "De vraag naar nieuwe bouwprojecten neemt enorm af en valt bij sommige bedrijven zelfs helemaal stil. Ook de vraag voor totaalrenovaties neemt enorm af. De andere, kleinere renovaties lopen momenteel gelukkig wel nog goed, maar ook daar staat de betaalbaarheid onder druk."

Volgens Maesen zijn de voornaamste redenen voor de crisis de stijging van de kosten voor bouwmateriaal, de stijgende rente en de recente aankondiging van een wijziging in het btw-tarief voor sloop- en heropbouw.

Geen verrassing

"Het is voor ons ook geen verrassing dat het minder goed gaat. Uit de bevraging van het vorige kwartaal bleek al dat de Limburgse bouwbedrijven minder positief naar de toekomst keken, vooral op vlak van werk. Dus het is niet geheel onverwacht, maar er moet wel een oplossing komen", aldus Maesen.

Het zal nog enige tijd duren voor de Limburgse bouwsector er weer bovenop geraakt is, verwacht de Bouwunie. "De afgelopen twee jaar zijn de bouwmaterialen 20 procent duurder geworden en de lonen zijn niet meegegroeid. Dat heeft wel wat tijd nodig voor het weer in evenwicht is. Het zal volgens mij nog minstens een jaar duren voor de crisis is opgelost. De prijzen van de bouwmaterialen zijn intussen al aan het stabiliseren, maar van een grote daling is nog geen sprake", besluit Maesen.

Meest gelezen