"Binnen vijf jaar kan het voorgoed gedaan zijn met de huidige banaan in onze winkels": zo klinkt het zelfs bij Chiquita.
Volledig scherm
PREMIUM
"Binnen vijf jaar kan het voorgoed gedaan zijn met de huidige banaan in onze winkels": zo klinkt het zelfs bij Chiquita. © HLN Fotomontage / Getty images

Gedaan met die banaan: zelfs volgens Chiquita is huidige soort mogelijk binnen 5 jaar al uitgestorven

Slecht nieuws voor wie graag een banaan lust: de enige soort die bij ons in de winkels ligt, is ten dode opgeschreven. Boosdoener is een onstuitbaar virus dat vanuit Azië nu ook de Latijns-Amerikaanse plantages heeft bereikt. KU Leuven zoekt intussen mee naar de ideale opvolger. Hoe wordt ‘de banaan van de toekomst’ gemaakt? En zal die op tijd klaar zijn? “De schimmel brengt ook zaadjes voort die makkelijk 30 jaar kunnen blijven ‘rondhangen’ op plantages.”

24 reacties

  • Kristof Van Humbeeck

    6 maanden geleden
    De cavendish zal inderdaad uitsterven maar er zijn tal van andere banaansoorten. Als je ooit in Azie bent geweest heb je er allerlei soorten van bakbananen tot heel zoete van rode tot dwergbananen. Dan zullen we een andere banananensoort moeten leren eten.
  • Wouter Beyen

    6 maanden geleden
    Dat krijg je met monoculturen. Als straks andere gewassen volgen hongersnoden op komst.
  • Martine Mertens

    6 maanden geleden
    Dan is het toch zo? Er zijn vruchten genoeg. Dat is net het zelfde als de panda beer. Als de evolutie het beslist dan moet de mens zich er bij neerleggen. Of moeten ze weeral centen hebben? Hypocrieten.
  • dirk andelhofs

    6 maanden geleden
    Gevolg van monocultuur en massa's pesticiden. De klassieke landbouw bost op alle fronten tegen zijn grenzen aan en niet alleen voor bananen.
  • Lucien Mertens

    6 maanden geleden
    Men kan zich gewoon aan hogere prijzen verwachten...