De allereerste Limburgse IT-studenten hebben verzamelen geblazen in de Herkenrodeabdij.© rr

40 jaar geleden studeerden eerste IT-studenten in Limburg af: “We zaten met drie achter één computerscherm”

Hasselt -

De allereerste IT-studenten die in Limburg afstudeerden, hebben zaterdag verzamelen geblazen in de Herkenrodeabdij in Hasselt. “Onwaarschijnlijke tijden”, lachen initiatiefnemers Freddy Peeters (62) en André Gielen (61). “We zijn zelfs op een infoavond van het Davidsfonds gaan protesteren voor de komst van de computer.”

“Het Davidsfonds hield destijds lezingen rond ‘Informatica en het gevaar voor de toekomst’. We zijn daar toen met onze klas naartoe geweest om tegengas te geven, want in hun ogen betekende informatica een gevaar”, lachen Freddy Peeters uit Kuringen en André Gielen uit Zonhoven, in 1983 bij de allereerste IT-studenten in Limburg. “De computer zou een golf van werkloosheid veroorzaken. Voor ons was IT daarentegen het begin van onze professionele loopbaan.”

Pint

“Het compileren duurde toen zo lang dat we ondertussen een pintje gingen drinken”, grinniken de eerste IT’ers 40 jaar later. “Wij zijn nog van de generatie van de mainframes, afgeleid van de grote metalen kast, waarin de computers werden geplaatst. Voor ons was dat toen een BX2000 Siemens die in de gebouwen van de provincie stond. Compileren, het omzetten van code naar een programma, duurde een eeuwigheid, ook al omdat wij als studenten de laagste gebruiksrechten hadden.”

“In Hasselt stond er in die tijd nog geen printer. Die stond in Diepenbeek, dus daar fietsten we naartoe”, herinnert Freddy zich. “In het 2de jaar ging het er gelukkig al iets moderner aan toe. De belangrijkste IT-vakken waren toen Cobol, een programmeertaal uit de jaren ‘60, en algemene IT-kennis.”

KS-leerkrachten

“Sommige leerkrachten kwamen vers van de universiteit en leerden net als wij stapsgewijs”, zegt André Gielen (61) uit Zonhoven. “Anderen kwamen uit de praktijk, zo hadden we een paar docenten afkomstig uit de computerafdeling van de Kempische Steenkoolmijnen (KS). Van pc’s was toen nog geen sprake. Niemand van ons had een eigen computer. In de praktijkles zaten we met drie achter één computerscherm. Na de lesuren konden we per klas enkele uren per week ‘s avonds gaan oefenen. Soms zaten we gewoon tussen de studenten van de avondschool.”

AI

“Sinds ons afstuderen komen we nog om de 5 jaar samen”, gaat Freddy Peeters verder. “Nog steeds met de 28 studenten van toen, netjes verdeeld, 14 mannen en 14 vrouwen. Stilaan gaan de eersten onder ons al met pensioen. We ronden een tijdperk af. Hoe we vandaag naar AI kijken? Zoals we toen naar IT keken. Een start van iets met ongelofelijk veel mogelijkheden.”

Dirk JACOBS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer