© BELGA

Alle vijf monumenten winnen is geen doel voor Mathieu van der Poel: “Probeer me vooral te focussen op races die ik kan winnen”

Mathieu van der Poel won afgelopen weekend een criterium in Madrid, wat meteen zijn laatste wegwedstrijd van 2023 was. De focus gaat nu op de cross.

Vincent Van Genechten
Bron: Eurosport

“Ik begin mijn veldritseizoen aan het eind van december en zal tien tot vijftien crossen rijden, om uiteindelijk af te sluiten op het WK begin februari”, aldus de wereldkampioen bij Eurosport. “Ik vind het nog altijd leuk dat ik kan wisselen tussen de twee disciplines, zodat ik me niet het hele jaar op één ding hoef te focussen. Maar in het veldrijden heb ik niet veel uitdagingen meer, die heb ik grotendeels verlegd naar de weg. Het veldrijden helpt me wel om het op de weg extra lang vol te houden en tijdens lange koersen aan het eind nog redelijk fris te zijn. De finales van klassiekers zijn eigenlijk crossen geworden, van een uur tot anderhalf uur. Het verschil is dat je daarvoor al vijf uur gekoerst hebt.”

Van der Poel won al twee keer de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar kwamen daar Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix bij. Enkel Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije nog om ‘The Big Five’ rond te maken. Maar wil de Nederlander dat wel?

“Dat gaat zeker lastig worden”, klinkt het. “Misschien dat Luik mogelijk is, die heb ik een keer gereden en ik kwam nog aardig in de buurt. Maar Lombardije is een heel ander verhaal. Dat is een koers die meer is weggeld voor de pure klimmers. Misschien dat ik het wel een keer ga proberen, maar ik probeer me vooral te focussen op de races waar ik een grote kans heb om te winnen.”

© AFP

Van der Poel schitterde in de afgelopen Tour in dienst van spurtbom Jasper Philipsen. In 2024 vallen de Olympische Spelen vlak na de Tour. Het wordt dus puzzelen voor Alpecin-Deceuninck want VdP wil ook scoren op de mountainbike.

“Ik vond het mooi om Jasper te kunnen helpen. We hebben als team de groene trui binnengehaald, wat denk ik het hoogste was dat we konden bereiken. Op het moment hebben we nog geen mannen voor het algemeen klassement, dus ik denk dat we heel trots kunnen zijn op onze prestatie en ik ben blij een bijdrage te hebben geleverd. De Vuelta? In combinatie met de Olympische Spelen is de Vuelta zeker een mogelijkheid. Het wordt een bijzonder seizoen, ik ben er nog niet helemaal over uit, maar de Vuelta is zeker een optie volgend jaar.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer