Andrea Pistolesi

Eigenaars van uitgebarsten vulkaan in Nieuw-Zeeland schuldig aan "verbazingwekkende" nalatigheid 

In Nieuw-Zeeland is de eigenaar van het eiland waarop in 2019 een vulkaan uitbarstte, veroordeeld omdat die niet genoeg gedaan heeft om de risico's te beperken. Bij de uitbarsting vielen 22 doden, vooral toeristen. De rechter spreekt van "een verbazingwekkend falen".

Eind 2019 barst de vulkaan op White Island of Whakaari in Nieuw-Zeeland uit. 22 mensen komen daarbij om het leven: vooral toeristen die op excursie waren om de vulkaan van dichtbij te bekijken. 25 anderen geraken gewond, bijna allemaal lopen ze (zware) brandwonden op.

Een rechter heeft nu geoordeeld dat het bedrijf dat eigenaar is van het eiland (met de vulkaan), niet genoeg gedaan heeft om de risico's te beperken. De rechter zegt dat het bedrijf geen degelijke risico-analyses heeft gedaan en daarvoor niet de juiste experten heeft ingeschakeld. Hij spreekt van een "verbazingwekkend falen".

De Whakaari-vulkaan is de meest actieve van Nieuw-Zeeland. De weken voor de fatale uitbarsting vertoonde ze ook al verhoogde activiteit. "Het had dus geen verrassing moeten zijn dat de vulkaan elk moment kon uitbarsten, zonder waarschuwing, en met gevaar voor de dood of ernstige verwondingen", aldus de rechter.

Strafmaat later

Het bedrijf dat schuldig bevonden is, is in handen van drie broers. Die hadden de vulkaan geërfd en lieten touroperators er toeristische excursies organiseren. De advocaat van hun bedrijf had gepleit dat het bedrijf geen zicht had op de dagelijkse werking van de toeristische uitstappen, en louter de eigenaar van het eiland was. Maar de rechter oordeelde dat het bedrijf daarom niet alle verantwoordelijkheid van zich af kon schuiven.

Naast het bedrijf dat eigenaar is van de vulkaan zijn nog 6 andere personen en bedrijven schuldig bevonden. Welke straf ze krijgen, zal volgend jaar in februari blijken.

BEKIJK - Een reportage over de dodelijke ramp uit "Het journaal" van 9 december 2019:

Videospeler inladen...

Meest gelezen