Mogelijk meer dan vijftig doden bij bombardement op vluchtelingenkamp Jabalia, meldt Hamas

Bij een bombardement op een vluchtelingenkamp in het noorden van de Gazastrook zijn dinsdag minstens vijftig mensen om het leven gekomen. Dat meldt Hamas. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de aanslag.

Bron: BELGA

“Het is een enorm bloedbad. Het is moeilijk om het aantal gebouwen te tellen dat hier is verwoest”, vertelt Anas Al Shareef van Al Jazeera. Hij is ter plaatse in het vluchtelingenkamp in Jabalia, in het noorden van de Gazastrook. Dat vluchtelingenkamp werd dinsdagnamiddag geraakt door een luchtaanval. De aanval zou uitgevoerd zijn op een aantal residentiële gebouwen in het kamp. Een deel van de gebouwen zou ingestort zijn, terwijl de bewoners binnen waren. Op beelden is te zien hoe er een grote krater ontstaan is tussen enkele vernielde appartementsgebouwen. Volgens sommige berichten zouden zo’n vijftiental gebouwen geraakt zijn.

Overlevenden proberen zo veel mogelijk mensen van onder het puin te bevrijden, maar er duiken ook verschillende beelden op waarop te zien is hoe de vele dodelijke slachtoffers in witte, bebloede lakens gewikkeld worden.

© REUTERS

“Meer dan 50 mensen”

De directeur van het lokale ziekenhuizen in Gaza vertelde aan nieuwszender Al Jazeera dat er tientallen doden zouden zijn. “Meer dan 50 mensen zijn tot nu toe gedood”, vertelde Atef al-Kahlout aan Al Jazeera. Maar dat aantal zou volgens hem nog verder kunnen oplopen. Volgens AFP zouden er al minstens 47 lichamen geborgen zijn. En het lokale ziekenhuis kan de vele slachtoffers nu al niet meer aan. “Het ziekenhuis zal morgenavond volledig stoppen met werken vanwege brandstoftekorten”, waarschuwde de directeur.

Ook het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid stuurde een verklaring uit na het bombardement. “Meer dan 50 martelaren en ongeveer 150 gewonden en tientallen onder het puin na een afschuwelijk Israëlisch bloedbad dat gericht werd op een groot gebied van huizen in het Jabalia kamp in de noordelijke (Gaza) Strook”, stond in de verklaring, volgens AFP.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza meldt dat het vluchtelingenkamp Jabalia “volledig verwoest” is door Israëlische bombardementen. “In deze gebouwen wonen honderden burgers. De luchtmacht van de bezetting heeft deze wijk vernietigd met zes bommen van Amerikaanse makelij. Het is het meest recente bloedbad veroorzaakt door de Israëlische agressie op de Gazastrook”, vertelde woordvoerder Iyad al-Bazum aan verslaggevers buiten een ziekenhuis in Khan Younis. Hij zei dat er ongeveer 400 doden en gewonden waren. “De internationale gemeenschap moet onmiddellijk in actie komen om Israël te stoppen voordat het te laat is.”

Het Israëlische leger heeft voorlopig nog niet gereageerd op de bombardementen.

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer