IMAGO/Le Pictorium

Onbekenden schilderen tientallen davidsterren op gebouwen in Parijs, parket opent onderzoek

In Parijs hebben onbekenden op verschillende gebouwen tientallen blauwe davidsterren geschilderd, een symbool van het joodse geloof en van de staat Israël. Het parket voert een onderzoek naar ontering. Premier Elisabeth Borne veroordeelt de "onwaardige handelingen".

Blauwe davidsterren, precies zoals ze centraal op de nationale vlag van Israël staan: die zijn op verschillende gebouwen in het XIIIe, XIVe en XVe arrondissement van Parijs aangebracht. Ze staan symbool voor het joodse geloof en voor de staat Israël. Wie de sterren heeft geschilderd of waarom staat niet vast, al leggen velen een verband met de Jodensterren die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog oplegden.

BEKIJK - "Ik zie opnieuw de haat van toen ik nog een kind was", getuigt een vrouw in Parijs over de Davidsterren:

Videospeler inladen...

Het parket heeft een onderzoek geopend naar ontering met de verzwarende omstandigheid dat die is gepleegd met afkomst, ras, etnie of geloofsovertuiging als motief. 

Foto: Belga

Tweede Wereldoorlog

In het parlement kreeg premier Elisabeth Borne vragen over de sterren. Ze zei dat ze de "onwaardige handelingen met de grootste strengheid veroordeelt". "Het is de taak van de republiek om alle Joden in Frankrijk te beschermen. Wie zich aan zulke daden schuldig maakt, moet worden opgespoord en veroordeeld. We kunnen niks tolereren, rechtvaardigen of verontschuldigen."

Riccardo Milani / HANS LUCAS

De burgemeester van het XIVe arrondissement noemt de sterren op haar beurt "antisemitische en racistische daden". "Ze doen denken aan de gebeurtenissen van de jaren 1930 en de Tweede Wereldoorlog", schrijft Carine Petit op X. "Die hebben tot de uitroeiing van miljoenen Joden geleid.

Ook burgemeester van heel Parijs Anne Hidalgo veroordeelt de sterren. "Trouw aan de waarden van de republiek en trouw aan zijn geschiedenis zal Parijs deze antisemitische daden niet laten passeren", schrijft ze op X.

De Ligue internationale contre le racisme et l'antisémitisme (LICRA) heeft het op X over een "golf van haat die groeit en zich publiek toont". "Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt sinds de Tweede Wereldoorlog, maar de omvang is onuitgegeven. Hij tast het sociaal weefsel, de nationale samenhorigheid en de waarden van de republiek aan."

IMAGO/Le Pictorium

Meest gelezen