De 79-jarige Nurit Cooper (79) – ook gekend als Nurit Yitzhak en de 85-jarige Yocheved Lifshitz werden afgelopen week vrijgelaten door Hamas.© via REUTERS

“Hamas laat de komende dagen een aantal buitenlandse gevangenen vrij”

Hamas zou in de komende dagen een aantal buitenlandse gevangenen vrijlaten. Dat heeft een woordvoerder van de Al-Qassam Brigades op Telegram gemeld. Het is onduidelijk over hoeveel mensen het gaat en welke nationaliteit ze hebben.

Hamas heeft bemiddelaars verteld dat het in de komende dagen een aantal buitenlandse gevangenen zal vrijlaten, zei Abu Ubaida, de woordvoerder van de gewapende vleugel van de groep, al-Qassam Brigades, dinsdag in een video op zijn Telegram-account. De woordvoerder van de Brigades gaf geen details over het aantal gevangenen of hun nationaliteiten.

Meer dan 230 mensen werden volgens Israël gegijzeld na de aanslagen van Hamas op 7 oktober. Tot nu toe zijn er vier mensen vrijgelaten. Twee van hen waren de 79-jarige Nurit Cooper (79) – ook gekend als Nurit Yitzhak en de 85-jarige Yocheved Lifshitz. Die laatste vertelde na haar vrijlating op 23 oktober dat ze door de hel was gegaan, maar dat ze eigenlijk toch best goed behandeld werd door de leden van Hamas.

De andere tot nu toe vrijgelaten gijzelaars zijn een Amerikaanse moeder, Judith Tai Raanan, en haar dochter, Natalie Shoshana Raanan. Zij wonen in Chicago en waren op 7 oktober op bezoek in Israël toen ze gevangen werden genomen door Hamas. De twee vrouwen verkeerden volgens de Amerikaanse zender CNN niet in goede gezondheid en werden door Hamas vrijgelaten “om humanitaire redenen en om het Amerikaanse volk en de wereld te bewijzen dat de beweringen van Biden en zijn fascistische regering vals en ongegrond zijn”, aldus Reuters.

(sgg)