Ga naar de inhoud

Amper 55 seconden! Nederlander Jeffrey Hoogland knalt in Mexico naar wereldrecord op de kilometer

 di 31 oktober 2023 21:56
Hoogland (archief).

Het langst staande wereldrecord in het baanwielrennen is gesneuveld. Jeffrey Hoogland veegde in Mexico met een snelheid van bijna 65 kilometer per uur het record op de kilometer van de tabellen. De Nederlander werkte zijn mini-tijdrit af in amper 55,433 seconden en doet zo bijna een seconde beter dan François Pervis in 2013.

Jeffrey Hoogland heeft het geflikt.

De Nederlander is erin geslaagd om het wereldrecord op de kilometer tijdrit scherper te stellen. Op de hoog gelegen wielerpiste van het Mexicaanse Aguascalientes kwam de 30-jarige Nederlander na vier rondes tot een tijd van 55,433 seconden.

Het oude record (56,303) stond op naam van de Fransman François Pervis en werd in 2013 op dezelfde baan gereden.

Hoogland was al vier keer wereldkampioen op het niet-olympische onderdeel en zag in de recordpoging een mooie uitdaging en een aanvulling op zijn voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs. Daar verdedigt hij met Harrie Lavreysen en Roy van den Berg de titel op de teamsprint.

Hoogland was met 57,813 al in het bezit van het wereldrecord op laaglandbanen. Die tijd reed hij in februari tijdens de EK in het Zwitserse Grenchen. Op hoogte is de luchtweerstand lager wat de kans biedt op nog betere tijden.


Woensdag heeft Hoogland de baan nog ter beschikking. Mogelijk gaat hij dan nog proberen het wereldrecord op de 200 meter met zogenoemde vliegende start te verbeteren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.