Gekocht voor 150 euro, geveild voor 4 miljoen: antiquair doet deal van zijn leven met Afrikaans masker, verkopers starten rechtszaak

Een antiekhandelaar uit Frankrijk is voor de rechter verschenen op beschuldiging van het bewust misleiden van een klant. Hij kocht eind 2021 een oud Afrikaans masker van een gepensioneerd koppel voor 150 euro en verkocht het een half jaar later voor liefst 4,2 miljoen euro. Niet alleen het Frans echtpaar is misnoegd: ook de regering van Gabon vraagt dat de deal wordt afgeblazen, zodat het masker weer naar zijn land van herkomst kan.

In oktober 2021 hield een bejaard echtpaar grote kuis in hun woning in Le Vigan, niet ver van Montpellier. Daarbij nodigden ze een lokale antiquair uit. Die tikte enkele tweedehands spullen op de kop, waaronder een Afrikaans masker voor 150 euro.

Dat masker werd ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw uit Afrika meegenomen door een voorvader van het koppel, René-Victor Fournier, destijds koloniaal gouverneur van Midden-Congo. Het echtpaar had geen flauw benul dat het om een traditioneel en bijzonder zeldzaam exemplaar van de Fang-bevolking in Gabon ging. Wereldwijd bestaan er slechts tien soortgelijke stuks van. 

De antiekhandelaar was zich daar naar eigen zeggen evenmin van bewust, maar deed wel de deal van zijn leven: op een kunstveiling in Montpellier ging het houten masker een half jaar later voor niet minder dan 4,2 miljoen euro onder de hamer aan een naamloze bieder. “Dit masker is zeldzamer dan een schilderij van Leonardo da Vinci”, duidde een expert toen die hoge prijs.

"Onder onbekende omstandigheden verzameld"

De voormalige eigenaars slepen de tweedehandskunsthandelaar voor de rechter. Volgens hen was hij wel op de hoogte van de mogelijke waarde. Het is een kwestie van ethiek en moraal, reageren ze via hun advocaat in Franse media. Ze vragen dat de verkoop wordt geannuleerd.

En daarin zijn ze niet alleen: ook de regering van Gabon vraagt om de procedure stop te zetten. In de veilingcatalogus stond dat het masker was verzameld "onder onbekende omstandigheden". Het land voert aan dat het masker in eerste instantie gestolen werd, en dus terug naar huis moet komen. 

De zaak kwam vandaag voor het eerst voor, eind dit jaar wordt een uitspraak verwacht.

Meest gelezen