© AFP

Opmerkelijke wending in rechtszaak over zeldzaam Afrikaans masker: Gabonese overheid eist het plots op

Opmerkelijke wending in de rechtszaak tegen een Franse kunsthandelaar, die het Afrikaanse masker dat hij van een bejaard echtpaar gekocht had met enorme winst wilde doorverkopen. Plots duikt de Gabonese overheid op, die het masker opeist.

gjs

Een echtpaar van 81 en 88 jaar oud uit het Franse Nimes daagt de antiekhandelaar voor de rechter. Het Afrikaanse masker dat ze voor 150 euro aan hem verkochten nadat ze het bij het opruimen van hun huis hadden aangetroffen, werd op een veiling voor liefst 5,25 miljoen euro verkocht. Ze voelen zich bedrogen en menen dat de handelaar wist dat het voorwerp veel meer waard was.

LEES OOK. Frans koppel verkoopt masker aan antiekhandelaar voor 150 euro, en die veilt het voor 5,25 miljoen euro

Het masker in kwestie is een uit hout vervaardigd Fang-masker uit Gabon, dat gebruikt werd bij ceremoniën als huwelijken en begrafenissen. Ze worden gemaakt door de Fang-bevolking, die in gebieden in Kameroen, Gabon en Equatoriaal Guinea te vinden is. De maskers zijn erg zeldzaam en zijn wereldwijd amper in musea te vinden.

Bekocht

Dinsdag begon het proces. Daarop zei de advocaat van meneer en mevrouw Fournier dat zij zich bekocht voelen. “Als ze ervan op de hoogte waren gesteld dat het masker zo zeldzaam was, zou de verkoop nooit op deze manier plaatsgevonden hebben”, zei meester Mansat Jaffré. Hij trok de ethiek van de handelaar in twijfel en betoogde dat die het echtpaar had moeten informeren.

De handelaar was zich volgens zijn advocaat van geen kwaad bewust. “Dit is geen triviaal object. Het komt van een familielid dat gouverneur was in Afrika en het heeft meegebracht. Als je zoiets thuis hebt, moet je meer op je hoede zijn voor je het zomaar wegdoet”, zei meester Pijot. Hij benadrukte ook dat zijn cliënt net als de verkopers geen idee had van de waarde van het masker op het moment van de transactie.

Gabon

De Fourniers vragen de annulatie van de verkoop en een schadevergoeding van 300.000 euro. Opmerkelijk is dat mogelijk geen van beide partijen zijn zin krijgt. Dinsdag kwam immers plots de e Gabonese overheid in het spel. Die eiste het masker op, met als argument dat het masker gestolen werd uit het land en het daarom heel logisch zou zijn dat het teruggegeven wordt. Gabon vraagt de rechtbank dan ook om de rechtszaak te pauzeren en het verzoek te overwegen.

De uitspraak volgt op 19 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer