Hoe de moord op advocate al vier dagen een compleet mysterie blijft

Een hele middag hebben speurders dinsdag in Sint-Lievens-Houtem de omgeving van het advocatenkantoor van de vermoorde Claudia Van Der Stichelen (58) uitgekamd op zoek naar het moordwapen. Maar zonder resultaat. Na vier dagen blijft het een compleet mysterie wie de dader is. Dit is wat we voorlopig weten.

Marc Klifman en Chris Bosseloo

Wie is het slachtoffer?

Claudia Van Der Stichelen (58) is al meer dan dertig jaar advocate aan de balie van Oudenaarde. Ze wordt door bevriende confraters omschreven als een zeer gedreven advocate, die altijd tot het uiterste ging voor haar cliënten. Ze begon in 1989 als stagiaire aan de balie, en had ervaring in het strafrecht. Maar ze specialiseerde zich later meer in familierecht, deed veel dossiers rond echtscheidingen en werd ook vaak aangesteld als bewindvoerder.

LEES OOK. Niemand die voortvluchtige ‘duivenmelker met een pistool’ lijkt te kennen: onrust is groot na moord op advocate

Ze woonde in een villa in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem, waar de vrouw samen met haar echtgenoot Eric Flamée (61) al jaren een advocatenkantoor hield. Het is in die villa dat zaterdagmiddag, iets na 13 uur een onbekende man bij haar binnenging. Het lijkt erop dat Claudia Van Der Stichelen verrast was door zijn komst. Na een ruzie werd ze voor haar woning door de man met meerdere kogels doodgeschoten. Ze probeerde nog op blote voeten te vluchten, en haar 22-jarige zoon probeerde zijn moeder nog te beschermen. Maar tevergeefs. Haar echtgenoot Eric kwam even later thuis na het fietsen, maar alle hulp voor zijn vrouw kwam toen al te laat.

Slachtoffer Claudia Van Der Stichelen© Herman Laneau

Wie is de dader?

Vier dagen na de feiten blijft dat nog steeds het grootste mysterie, want volgens goedgeplaatste bronnen zou de schutter vandaag nog steeds niet geïdentificeerd zijn. De zoon van Claudia Van Der Stichelen ging de dader nog achterna met een loodjesgeweer, maar de moordenaar draaide zich toen om en richtte zich zijn kogels eerst naar de zoon. Die werd geraakt in de schouder, maar kon naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar werd hij geopereerd, en herstelt hij vandaag nog van zijn verwondingen. De politie kon de twintiger wel al snel ondervragen. Grotendeels op basis van zijn persoonsbeschrijving, werd een robotfoto van de dader opgesteld en verspreid. Het zou gaan om een man tussen de 60 en 65 jaar oud. Een kalende man, met kort grijs haar, en een normale lichaamsbouw. Hij sprak ook Vlaams.

De robotfoto die werd verspreid van de dader.© BELGA

PODCAST. DE INSIDER. Onze man sprak met ooggetuige die moord op advocate zag gebeuren: “Iedereen kent hier iedereen, maar...”

Enkele buurtbewoners waren getuige van de feiten. “Claudia kwam plots naar ons toe gelopen”, verklaarde een rechtstreekse ooggetuige aan onze redactie. “Ze riep: ‘Help, help. Er zit hier een gek binnen’. Hij had een pistool vast.” De getuigen zagen de dader - gekleed in een overall- eerst vuren op de zoon, en nadien op ongeveer een meter afstand ook zijn wapen naar de moeder richten. Meteen na de feiten is de schutter weggelopen. Waarheen blijft onduidelijk. Volgens bronnen had hij een vluchtauto in de buurt klaarstaan.

De zoekactie nabij de woning van het slachtoffer.© BELGA

Wat zou het motief van de dader kunnen zijn?

Een cruciale vraag, maar zonder dader blijft dat één groot vraagteken. Volgens getuigen gedroeg de dader zich in ieder geval zeer koel op het moment van de feiten, en vluchtte hij niet bepaald in paniek weg. Dat hij een vluchtauto had klaarstaan, maar niet op camerabeelden te zien is, kan erop wijzen dat hij zeer goed voorbereid was. Volgens een buurtbewoner is het ook niet uitgesloten dat hij langs achter de woning van Claudia Van Der Stichelen is binnengedrongen.

Wat is de voornaamste piste van de speurders?

Voor zover bekend wordt nog steeds geen enkele piste uitgesloten. Feit is wel dat slachtoffer Claudia Van Der Stichelen in heel veel dossiers pleitte van echtscheidingszaken en ze was ook plaatsvervangend vrederechter en bewindvoerder. Ze moest zich vaak bezighouden met conflictgevoelige dossiers waar soms benadeelde partijen zeer ongelukkig uitkomen. Speurders zijn al haar dossiers nu aan het uitpluizen, op zoek naar een link met een potentiële dader. Dat de dader op een of andere manier betrokken is in een van de rechtszaken van het slachtoffer wordt dus nog steeds grondig onderzocht. Maar ook met andere pistes wordt nog steeds rekening gehouden. Zicht op een doorbraak is er volgens onze informatie nog niet. Het is bovendien ook niet uitgesloten dat de dader na de feiten zichzelf op een onbekende plaats van het leven heeft beroofd.

LEES OOK. Omdat dader nog steeds spoorloos blijft: politie en parket verspreiden robotfoto van de man die advocate Claudia Van Der Stichelen (58) doodschoot

Het advocatenkantoor van Claudia Van Der Stichelen en haar man.© BELGA

Wat leveren de zoekacties momenteel op?

Ook hier: voor zover bekend bitter weinig dus. Aan het advocatenkantoor in Sint-Lievens-Houtem is dinsdagmiddag een hele colonne aan speurders neergestreken op zoek naar het moordwapen van de dader. Het ging om de Civiele Bescherming, moordspeurders en de Cel Vermiste Personen, die ook bijstand kwam geven. Er werd vooral gezocht in een beek naast de woning van het slachtoffer. Ook het nabijgelegen bos werd uitgekamd. Een zestal agenten van de federale politie ging eveneens opnieuw huis aan huis om de buren te ondervragen. Maar uiteindelijk leverde de grote actie niets concreets op. Omstreeks 18.30 uur dinsdagavond werd de straat opnieuw vrijgegeven. De zoekactie kwam er naar verluidt niet wegens één bepaalde tip. De speurders wilden vooral uitsluiten of het moordwapen daar in de buurt niet door de dader werd weggegooid. Eerder werden ook al de rioleringen en een kledingcontainer afgezocht naar het wapen.

© BELGA

LEES OOK. Na moord op advocate getuigen beroepsgenoten over geweld: “Als mijn man toen niet thuis was geweest...”

Ondertussen is de politie nog druk bezig met het analyseren van de tientallen tips die binnenkwamen op basis van de robotfoto. Ook bewakingsbeelden die in de buurt werden opgevraagd, worden nog steeds onderzocht. Zolang de dader niet wordt gevat, blijft er grote ongerustheid in Sint-Lievens-Houtem. De dichte omgeving van het slachtoffer werd ook aangeraden om onder te duiken. De zoon krijgt bewaking in het ziekenhuis en onder meer de rechtbanken van Oudenaarde en Dendermonde staan - uit voorzorg - onder verhoogd toezicht.

* Wie meer informatie heeft over de dader, wordt nog steeds gevraagd dit te melden aan de federale politie op het nummer 0800/30.300.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER