Halloweenkostuum van sexy verpleegsters geven een verkeerd beeld van het beroep, vinden Spaanse verpleegkundigen.© Shutterstock

Ook dat nog

Spaanse verpleegkundigen zijn de ‘slutty nurses’ op Halloween beu

Spaanse verpleegkundigen roepen handelaars op om geen ‘slutty nurse’-Halloweenkostuums meer te verkopen. Ze klagen dat die het imago van verpleegkundigen schaden en een “geseksualiseerd, triviaal en frivool” beeld van de vrouw in stand houden.

Yumi Demeyere

“Met Halloween en Allerheiligen in het verschiet betreurt de Algemene Raad voor Verpleegkundigen de wildgroei aan beledigende en vernederende kostuums voor ons beroep.” Dat zei de Spaanse raad voor verpleegkundigen in een verklaring.

Ze hebben schoon genoeg van de ‘sletterige verpleegster’-outfits die rond Halloween massaal over de toonbank gaan. De raad telt zo’n 330.000 mannelijke en vrouwelijke verpleegkundigen. De kostuums horen niet thuis in een moderne, geëmancipeerde samenleving, vinden ze.

“Neem nu de kortgerokte, sexy verpleegster-kostuums die geen enkele gelijkenis vertonen met onze echte uniformen”, schrijft de raad. “Intussen zijn dat typische Halloweenkostuums geworden. Ook onder jongeren en kinderen.” De raad roept verkopers op om te stoppen met de kleren aan te bieden.

Ook de bloederige, moordlustige of zombieachtige varianten op de ‘slutty nurse’ moeten uit de rekken, vindt de raad. Ze linken verpleegkundigen aan dood en moord, terwijl hun job net verzorgen en genezen is.

“Zowel vrouwelijke als mannelijke verpleegkundigen zijn de jaarlijkse golf sexy, moordlustige of zombie-achtige verpleegsters beu. Het beledigt hen”, zei de voorzitter van de raad, Florentino Pérez Raya. “De kostuums schaden het imago van het beroep.” (lees verder onder de foto)

© ap

Perceptie veranderen

In de strijd tegen de sexy verpleegsters spelen ouders een sleutelrol, zegt de raad nog. “We bekritiseren niet alleen Halloween, maar ook vrijgezellenfeestjes, carnavals en dergelijke waar de kostuums gedragen worden. Daarom vragen we moeders en vaders om hun kinderen zo niet te laten vertrekken naar het feestje”, zei vicevoorzitter Raquel Rodríguez Llanos. De ouders kunnen op die manier de normalisering ervan stopzetten.

Verpleegkundigen in Canada hielden vorig jaar een vergelijkbaar pleidooi en zeiden dat de “erotisering van het beroep” door de kostuums sociaal en professioneel onaanvaardbaar was. “Het is tijd dat we de perceptie veranderen”, zei de voorzitter van de Orde van Verpleegkundigen in Québec toen. “Verpleegkundigen beoefenen een wetenschappelijk beroep. Hun expertise moet erkend en gewaardeerd worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer