Guilvinec (departement Finistère)

Bomen waaien om, auto's spoelen weg: storm Ciarán laat zich stevig voelen aan Franse en Britse kust

Storm Ciarán raast op dit moment langs Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er werden al rukwinden gemeten van meer dan 150 km/uur. Brandweerdiensten moesten al honderden keren uitrukken, vooral voor omgewaaide bomen. Drie departementen hebben code rood meegekregen, dertig departementen code oranje. "Neem geen risico's en blijf binnen", luidt het advies van de Franse president. Ook het zuiden van Engeland krijgt het stevig te verduren. In Devon werd een geparkeerde auto in de zee gesleurd.

De Franse departementen Finistère, Côtes-d'Armor (Bretagne) en la Manche (Normandië) hebben van Météo France code rood voor rukwinden toebedeeld gekregen, vanaf middernacht tot donderdagochtend 10 uur. Het gaat om het hoogst mogelijke alarmniveau.

In het departement Finistère werden al rukwinden gemeten van meer dan 150 km/uur. Om elf uur vanavond hadden de brandweerdiensten er al meer dan 300 interventies op zitten, vooral voor omgevallen bomen op de openbare weg.

BEKIJK - Rond 21 uur werden in Carnac al windsnelheden van meer dan 140 km/uur gemeten:

Videospeler inladen...

De lokale autoriteiten roepen inwoners ook op om voorzichtig te zijn na stroomonderbrekingen en delen veiligheidstips. Op drie verschillende plaatsen in het departement werd een wijk preventief geëvacueerd. 43 mensen werden tijdelijk naar opvangcentra in de buurt gebracht.

In het departement Morbihan werden rond middernacht windsnelheden tot 140 km/uur gemeten. De brandweerdiensten moesten ook daar al ongeveer 150 keer uitrukken. In totaal staan in de vier Bretoense departementen 3.200 brandweerlui paraat vannacht. Aan de bevolking is gevraagd om vanaf 21 uur binnen te blijven. 

In de Finistère en Côtes d'Armor geldt ook code oranje voor regen en mogelijke wateroverlast. In totaal zijn er 30 departementen in code oranje geplaatst voor hevige wind en/of wateroverlast. Het gaat om een brede band in het westen van het land, van de Gironde over Bretagne en Normandië tot departementen net ten zuiden van ons land, zoals Nord en Pas-de-Calais. 

In Dinard in het departement Ille-et-Vilaine stond het water rond middernacht al gevaarlijk hoog.

President Macron waarschuwt de Fransen via sociale media voor storm Ciarán. "Neem geen enkel risico en blijf binnen", luidt het advies voor de inwoners van de departementen waar verhoogde waakzaamheid geldt.

Engelse zuidkust wordt ook geteisterd

Ook in het zuiden van Engeland en de Kanaaleilanden gaat storm Ciarán stevig tekeer. In Sidmouth in Devon is een auto door hoge golven in het water gesleurd. Volgens de lokale politie zat er niemand in de wagen. 

Uit voorzorg werden wegen afgesloten en ferrydiensten geschrapt. Grote delen van de zuid- en zuidwestkust in Engeland hebben een oranje waarschuwing gekregen voor rukwinden tot 130 km/u. 

Het Met Office, het Britse KMI, waarschuwt voor mogelijke schade aan gebouwen en rondvliegend puin. Voor 33 specifieke locaties geldt ook een waarschuwing voor overstromingsgevaar.  

Kanaaleilanden zoals Guernsey en Jersey zouden met de zwaarste omstandigheden te maken krijgen in 36 jaar. De scholen en het vliegveld gaan er dicht, en verschillende wegen worden afgesloten.  

Het Europees weercentrum maakte een projectie voor de regenhoeveelheden van storm Ciarán tegen morgenochtend 7 uur. De meeste regen is voor het westen van Frankrijk en het zuidwesten van Groot-Brittannië.
2023 Anadolu

Meest gelezen