Codes oranje en geel voor naderende storm Ciarán, op meerdere verbindingen zullen donderdag geen treinen rijden

Donderdag in alle vroegte zal storm Ciarán ons land bereiken. Frankrijk en Spanje kondigden al een code rood af, in ons land zal in West-Vlaanderen een code oranje van kracht zijn. Op meerdere treinverbindingen zullen daarom donderdag geen treinen rijden. Wat mogen we precies verwachten?

mts

De herfststorm Ciarán is ontstaan boven de Atlantische Oceaan door de botsing tussen koude en warme lucht en leidt tot een krachtige zuidwestelijke stroming die zich via Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk donderdagochtend een weg zal banen naar ons land.

In Frankrijk heeft de nationale weerdienst alvast een code rood voor wind afgekondigd in drie departementen: Finistère, Cótes D’Armor (beide in Bretagne) en Manche (in Normandië). Voorts geldt er in zowat alle andere noordwestelijke departementen code oranje. Men verwacht er windsnelheden tot maar liefst 170 kilometer per uur. Volgens Météo Bretagne wacht het schiereiland Bretagne de hevigste storm van de 21ste eeuw, met “windsnelheden die aanzienlijke schade zullen aanrichten” en met “grote gevolgen voor de infrastructuur”.

In Noord-Ierland veroorzaakte storm Ciarán al zware overstromingen. Zo’n vaart zal het bij ons niet lopen, voorspellen meteorologen.© REUTERS

Een code oranje voor wind zal ook van kracht zijn in het Verenigd Koninkrijk, met name in het zuiden en het zuidwesten van Engeland. In de meeste kustgebieden in Spanje geldt morgen een code oranje voor stormvloed. In Galicië, in het uiterste noordwesten, is het zelfs een code rood.

Code oranje in West-Vlaanderen

Bij ons kondigde het KMI dinsdagochtend al voor het hele land een code geel af voor wind die zal gelden op donderdag van 4 tot 23 uur. Voor de provincie West-Vlaanderen kondigde het KMI woensdagochtend een code oranje af. “We voorspellen een windkracht van 6 à 7 beaufort en rukwinden van zo’n 100 km/u. Lokaal zijn ze misschien nog iets krachtiger, tot 110 kilometer per uur”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “Op zee zal het zwaarder stormen, met windsnelheden tot 10 beaufort, maar dat zullen we aan land niet merken.” In het Belgische binnenland worden windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur voorspeld, in het oosten van het land waait het iets minder hard, met windstoten van 70 tot 90 km/u.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voldoende reden dus om voorzichtig te zijn, al zal storm Ciarán ons land niet zo zwaar treffen als Frankrijk, meent Dehenauw. “De voorspellingen zijn stabiel en bij ons zal de toestand zeker niet zo erg worden als aan de Franse kust. Ik ben niet ongerust, we hebben geen enkele aanwijzing dat de toestand hier plots zou ontsporen”, besluit de weerman.

Verstoord treinverkeer

Door de doortocht van storm Ciarán zullen er donderdag de hele dag geen treinen rijden tussen Brugge en de kust en dit in beide richtingen. Voorts zullen er ook geen treinen rijden tussen Lichtervelde en De Panne en tussen Kortrijk en Poperinge. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Daarnaast zal er voor het volledige spoorwegnet een snelheidsbeperking gelden tot 80 km/u, met uitzondering van de hogesnelheidslijnen waar de snelheid beperkt wordt tot 160 km/u. “De bedoeling is om vanaf donderdagavond 18 uur deze snelheidsbeperking op te heffen op voorwaarde dat de weersomstandigheden dit toelaten”, luidt het.

Ook andere organisaties nemen maatregelen in afwachting van de storm. Alle provinciedomeinen in West-Vlaanderen worden woensdag vanaf 18 uur afgesloten worden. Boudewijn Seapark in Brugge sluit donderdag de buitenattracties. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt met aandrang om voorzichtig te zijn en vooral in West-Vlaanderen bossen en parken te vermijden. Door hevige rukwinden kunnen immers takken afbreken en bomen omvallen, met onmiddellijk gevaar voor bezoekers.

Ook verschillende steden kiezen het zekere voor het onzekere. In Nieuwpoort is het historisch lichtspektakel ‘Waar Water Was’ op donderdag afgelast. In Antwerpen gaan vanaf woensdagavond alle stedelijke parken dicht. Vanaf donderdagochtend zullen ook de begraafplaatsen niet te betreden zijn, net als het Middelheimmuseum en het dakterras van het MAS.

In Brussel gaan het Zoniënwoud en de gewestelijke parken, natuurreservaten en bossen vanaf woensdag om 18 uur dicht voor het publiek.

De provincie Oost-Vlaanderen beslist dan weer om donderdag alle provinciale recreatiedomeinen, bossen en natuurgebieden te sluiten. Ook wandelpaden en buitensportterreinen zullen afgesloten zijn.

Hulplijn 1722 geactiveerd

Ook de hulplijn 1722 voor storm- en waterschade is geactiveerd, zo meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken woensdag. Dat nummer 1722 is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken, zoals storm- of waterschade waarvoor de brandweer moet langskomen. Op die manier kan de noodlijn 112 voorbehouden blijven voor mogelijk levensbedreigende situaties.

De eenvoudigste manier om 1722 te contacteren is via het onlineloket 1722.be. De aanvraag komt dat rechtstreeks terecht bij de brandweer. Bellen naar het nummer 1722 is ook mogelijk. De oproep komt dan bij de operatoren van de 112-noodcentrales terecht. Zij behandelen eerst de dringende 112-oproepen, en pas in tweede instantie de oproepen naar 1722. Als je brandweerzone zelf een e-loket heeft, kan je daar ook nog terecht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen