Bart De Wever en de Joodse gemeenschap vrezen dat het conflict in Gaza ook in Antwerpen geweld gaat veroorzaken.© Fred Debrock

Burgemeester De Wever herhaalt oproep om leger in te zetten in Antwerpen: “Grote bezorgdheid bij Joodse gemeenschap”

Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft in De Ochtend op Radio 1 zijn oproep herhaald om het leger in te zetten ter bescherming van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Onder hen leeft grote angst door het conflict tussen Israël en Hamas. Een eerdere oproep kreeg geen gehoor bij de federale regering. De Wever noemt die beslissing “onbegrijpelijk”.

edb
Bron: Radio1

De Wever benadrukte op Radio 1 dat er een grote bezorgdheid en angst leeft in Antwerpen omwille van het conflict tussen Israël en Hamas. Vooral dan bij de Joodse gemeenschap. “Ik denk niet dat mensen die pro-Palestina zijn vandaag moeten vrezen voor hun leven of door terroristen aangevallen te worden”, zegt burgemeester Bart De Wever.

Er zijn al verschillende incidenten geweest in Antwerpen sinds de aanval van Hamas in Israël. “Gelukkig zijn het tot nu toe niet meer dan incidenten, het gaat over pesterijen en vandalisme”, verduidelijkt hij. “Die zijn bijvoorbeeld gericht tegen handelszaken van mensen die niets met dat conflict te maken hebben, maar wel als doelwit gekozen worden. Dat is schrijnend.”

De burgemeester wil waakzaam zijn. Zijn bezorgdheid en die van de Joodse gemeenschap is dat er toch uitingen van geweld zullen volgen.

De Wever vindt het onbegrijpelijk dat ons land het leger niet inzet in deze situatie. “In Frankrijk is dat onmiddellijk gebeurd. Dat is de normaalste zaak van de wereld. De federale politie heeft geen reserves, dus structureel kunnen ze niemand extra sturen naar Antwerpen. Dat is dan maar zo. Men heeft wel de kracht van defensie, maar men wil die niet inzetten in eigen land. Ik snap dat helemaal niet.” In 2015 werd het leger ingezet na de aanslagen in Parijs. Pas in 2021 verdwenen militairen weer uit het straatbeeld.

© Jan Van der Perre

LEES OOK. Antwerpse lokale politie krijgt meer ruimte voor focus op beveiliging Joodse gemeenschap, De Wever: “Toegift levert niets op”

Kant van het slachtoffer

De Wever antwoordt ook op de vraag of hij de zaak mee oppookte door in zijn speech op 10 oktober kant te kiezen. “Ik neem geen woord terug. Ik heb die dag kant gekozen tegen terreur, tegen Hamas, een islamistische terreurbeweging tegen het Westen die ons zou willen vermoorden als ze de kans krijgt. Dan kies je voor het slachtoffer, in dit geval Israël. Als men daarvan maakt dat dat een keuze is tegen de Palestijnen, dan heeft men die speech echt niet goed beluisterd.”

De Wever zegt te begrijpen dat Israël zich wil verdedigen tegen de terreur van Hamas. “Maar een oorlog is net wat Hamas wilde. Het heeft die oorlog uitgelokt en Israël trapt in de val. Het wil Israël opnieuw voor decennialang isoleren, het antisemitisme aanwakkeren en islamistische terreur uitlokken. De reactie van Israël is dus zo fout als het maar kan zijn, maar ik begrijp het natuurlijk wel.”

LEES OOK. Minuut stilte voor slachtoffers in Israël, Bart De Wever: “Dit is geen conflict of oorlog, maar pure terreur”