© BELGAIMAGE

Genkenaar (21) schuldig aan handeltje in namaakkleding

Een 21-jarige Genkenaar werd dinsdag schuldig bevonden aan het opzetten van een handeltje in namaakkleding maar kreeg van de rechter geen straf. De man importeerde Chinese namaakkleding van merken als Nike, Versace en Iceberg en verkocht die vervolgens met winst door aan vrienden. De verdachte, die vandaag mee aan het hoofd staat van een eigen kledinglijn, was zich naar eigen zeggen niet bewust van het feit dat het om namaakproducten ging.

sdeferm

De beschuldigde was destijds als lifestyleblogger actief en ontving in 2014 en 2015 bijna tachtig postpakketten vanuit China. Omdat de douane argwaan kreeg, werd een van de zendingen onderschept. Al snel bleek dat de postpakketten namaakkleding van dure merken zoals Nike, Versace en Iceberg bevatten. De man kocht de producten via Ali Baba, een Chinese webshop, en verkocht de kleren achteraf met winst door aan vrienden via een handeltje op Facebook.

235.000 euro

In totaal verdiende de Genkenaar zo’n 235.000 euro in twee jaar tijd. “In de omschrijving van de stortingen vonden we heel wat merknamen terug”, aldus het openbaar ministerie. “We kunnen 35.000 euro linken aan zijn handeltje in namaakkleding.” Voor de overige 200.000 euro kon de student geen verklaring geven. Naar eigen zeggen hield hij zich bezig met verschillende projecten. Zo is de Genkenaar een van de oprichters van een eigen kledinglijn.

Jeugdzonde

Zijn advocaat vroeg de vrijspraak omdat zijn cliënt zich naar eigen zeggen niet bewust was van zijn illegaal handelen. “Hij was amper achttien en zeer gepassioneerd door mode”, aldus zijn advocaat. “Je kan het een jeugdzonde noemen. Hij bestelde via sites enkele T-shirts voor zichzelf. Toen hij ermee naar school ging vroeger zijn vrienden waar hij deze vandaan haalde en zo is de bal aan het rollen gegaan.” Uiteindelijk kwam er een klacht binnen van een van de merken waarvan hij namaakartikelen doorverkocht. “Op dat moment is hij er meteen mee gestopt.”

De rechter bevond de man schuldig maar gaf hem de gunst van de opschorting. ‘Hij staat als jonge ondernemer in het begin van zijn carrière in de modewereld. Zijn kansen om zich succesvol te ontplooien zouden door een effectieve bestraffing in de kiem gesmoord worden’, dat staat in het vonnis te lezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer