© Agentschap Natuur en Bos

Wandelaars opgelet bij storm Ciarán: "Ga niet naar het bos bij code oranje, voorzichtig bij code geel"

Het Agentschap Natuur en Bos vraagt wandelaars om voorzichtig te zijn in bossen en natuurgebieden waar morgen code geel telt door de naderende storm Ciarán. Het KMI voorspelt code geel voor de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg. Bij code oranje, in West-Vlaanderen dus, wordt een bezoekje aan het bos afgeraden.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) raadt wandelaars af een bezoekje te brengen aan een bos of natuurgebied in West-Vlaanderen door de naderened storm Ciarán. Het KMI waarschuwt er namelijk voor code oranje. Maar ook in de andere provincies, waar code geel telt, is het opletten geblazen.

"Bij code geel vragen we om voorzichtig te zijn in bossen en natuurgebieden. Het is niet verboden om te gaan wandelen, maar let dus op als je het wel doet. Door hevige rukwinden kunnen takken afbreken en bomen omvallen", zegt Jeroen Denaeghel van ANB. "Bij code oranje, in West-Vlaanderen dus, raden we het echt af om het natuurgebied of bos in te gaan."

Zwaardere takken met veel bladeren

"Het is dit jaar trouwens extra gevaarlijk in het bos bij stormweer. De herfst heeft een late intrede gemaakt, dus er hangen nog heel veel veel bladeren aan de bomen. Dat betekent dat stormschade dus nog groter kan zijn. Wees dus voorzichtig", waarschuwt Denaeghel.

"Ook na een storm kan het gevaarlijk zijn in bos, park of natuurgebied omdat er wankele bomen of loshangende takken zijn die elk moment kunnen vallen. Onze boswachters en groenarbeiders ruimen zo snel mogelijk alles op, maar sommige paden of gebieden kunnen nog moeilijk toegankelijk zijn na de storm."

Meest gelezen