Politie waarschuwt aan de start van het ‘inbraakseizoen’: “Ze hebben het opmerkelijk vaak gemunt op één ding”

© Shutterstock

Met de omschakeling naar het winteruur is duidelijk ook het inbraakseizoen begonnen, zo blijkt uit cijfers. Vooral in de maanden november en december komt er jaarlijks een piek. “De inbrekers hebben het opmerkelijk vaak gemunt op één ding.”

Marc Klifman

Vorige week was er al de inbraakpoging thuis bij Antwerp-voetballer Toby Alderweireld. En ook racepiloot Anthony Kumpen (44) kreeg dinsdagavond inbrekers over de vloer. Op beelden van bewakingscamera’s is te zien hoe drie dieven met zaklampen in zijn woning rondliepen. Kumpen zelf was niet thuis, maar zijn vrouw Griet Vanhees (44) wel. Zij stond plots oog in oog met de daders, waarna de inbrekers zonder buit op de vlucht sloegen.

LEES OOK. Griet, de vrouw van Anthony Kumpen, loopt dieven zelf achterna na inbraak: “Ik ben er met de schrik van afgekomen”

Dat de komende dagen opnieuw veel inbraakincidenten de krant zullen halen, hoeft volgens de politie niet te verwonderen. Uit cijfers van de federale politie blijkt dat er vorig jaar in totaal 39.934 woninginbraken werden gepleegd. Een stijging, want het jaar voordien, in 2021, waren dat er ‘nog maar’ 34.540.

Zeer opvallend in de statistieken: elk jaar weer pieken de cijfers tijdens de maanden november en december, niet toevallig kort nadat we naar het winteruur zijn overgeschakeld. “Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen in heel Vlaanderen”, bevestigt ook Dirk Van Peer, korpschef van de politiezone Berlaar-Nijlen. “Het is typisch voor de donkere maanden dat we dan veel meer met vooravondinbraken geconfronteerd worden. Dat begint eigenlijk in oktober al, en duurt meestal tot en met januari. Daarna dalen de cijfers weer.”

Het aantal inbraken stijgt in de vooravond als het donker is.

De verklaring is eenvoudig, zegt de korpschef. “Veel mensen zijn in de vooravond nog niet thuis, omdat ze gaan werken zijn. Het eerste wat veel mensen doen als ze thuiskomen van hun werk, is een lamp aansteken. Maar voor inbrekers is het natuurlijk makkelijk te zien als het voordien donker was, en dat er dus niemand thuis was op dat moment. Voor hen is dat een ideaal moment om toe te slaan.”

LEES OOK. Donkere dagen zorgen voor opvallend veel inbraken: “Dure fietsen, e-bikes en werkmateriaal populair bij dievenbendes”

Opmerkelijke trend

In zijn politiezone alleen al zijn de voorbije weken twaalf feiten vastgesteld. Drie inbraakpogingen, negen gelukte inbraken. “We hebben ook twee mensen opgepakt in een bestelwagen met vreemde nummerplaten die in een woonwijk aan het rondrijden was. In de koffer vonden we gestolen mountainbikes terug.”

Ook dat valt op, volgens de politie. “De inbrekers hebben het opmerkelijk vaak gemunt op dure fietsen zoals e-bikes uit garages en tuinhuizen. In de woning zelf zoeken ze nog steeds vooral juwelen en cash geld.”

LEES OOK. Favoriete seizoen inbrekers begonnen, zo hou je ze buiten: “Zijn ze als de dood voor”

De politie vraagt iedereen om waakzaam te zijn en voorzorgen te nemen. De tips:

  • Doe ramen en deuren op slot met goed materiaal.
  • Zorg voor goed contact met de buren, of via buurtinformatienetwerken.
  • Laat je huis nooit ‘onbewoond’ achter: “Het is altijd een goed idee om thuis een hele dag een licht te laten branden als je gaan werken bent”, zegt korpschef Van Peer. “Want zodra ze denken dat er ook maar iémand thuis is, laten die inbrekers jouw huis met rust.”
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer