Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Storm Ciarán is op komst, en kan zich laten voelen: dit zijn de gevolgen in uw streek

In Boulogne-sur-Mer is de impact van storm Ciarán merkbaar.Beeld REUTERS

Vanaf vannacht en morgen kunnen we de impact van storm Ciarán voelen. De stormdepressie zal zich vooral boven Bretagne en het Kanaal bevinden, maar ook in ons land zijn er gevolgen. Welke maatregelen worden er genomen?

Welke impact kan u verwachten van storm Ciarán in ons land?

Het KMI waarschuwt in het hele land met code geel voor wind. Er worden windpieken van 80 tot 100 km/uur verwacht in het centrum van het land en in Vlaanderen, en tussen 90 en 110 km/u in het westen. Nog hardere windstoten zijn mogelijk tijdens buien.

Het KMI waarschuwt voor schade tijdens dergelijke rukwinden. “Het is daarom aan te raden om zeer voorzichtig te zijn”, klinkt het.

In West-Vlaanderen, en daarbij ook aan de kust, wordt er code oranje afgeroepen. Bij code oranje wordt aangeraden om voorbereid te zijn op het stormweer en de raadgevingen van de bevoegde overheid op te volgen.

Impact op het treinverkeer

In West-Vlaanderen ondervindt het treinverkeer de meeste hinder. Zo rijden er donderdag de hele dag geen treinen tussen Brugge en de kust en dat in beide richtingen. Ook de treinen tussen Lichtervelde en De Panne en tussen Kortrijk en Poperinge zullen niet rijden.

Daarnaast zal er een snelheidsbeperking voor het volledige spoorwegnet gelden tot 80 km/u, met uitzondering van de hogesnelheidslijnen waar de snelheid beperkt wordt tot 160 km/u. Reizigers moeten zich dus verwachten aan meer vertragingen dan anders.

“De bedoeling is om vanaf donderdagavond 18 uur deze snelheidsbeperking op te heffen, op voorwaarde dat de weersomstandigheden dat toelaten”, klinkt het.

Welke maatregelen worden genomen in uw streek?

Antwerpen

  • Alle groen- en recreatiedomeinen zijn preventief gesloten tot en met vrijdagmiddag.

  • In Antwerpen zijn alle parken en ook de begraafplaatsen gesloten. Pas vanaf vrijdag 3 november zullen die terug openen, nadat er controle is geweest op stormschade.

  • Het dakterras van het MAS zal ook afgesloten worden. Ook het Middelheimmuseum is gesloten. Alle toegangsverboden staan aangeduid. 

Oost-Vlaanderen

  • Alle provinciale domeinen, bossen en natuurgebieden blijven gesloten.

West-Vlaanderen

  • Alle provinciedomeinen zijn afgesloten.

  • In Brugge sluit het Boudewijn Seapark haar buitenattracties. 

  • In de stad Oostende sluiten het museumschip de Mercator, het Fort Napoleon, het sportpark De Schorre, het staketsel, de strekdammen en verschillende horecazaken hun deuren tijdens de storm. Het stadsbestuur raadt aan al haar inwoners aan om binnen te blijven.

  • In Nieuwpoort wordt het historisch lichtspektakel ‘Waar Water Was’ afgelast. Ook de kinderboerderij, het sportpark, de staketsels en de parken blijven gesloten.

  • In De Panne rijden de rollercoasters in Plopsaland niet uit.

Vlaams-Brabant

  • De provinciedomeinen van Huizingen, Kessel-Lo en Halve Maan Diest zijn dicht.

  • In Leuven blijven alle parken en de Kruidtuin gesloten.

Brussel

  • Het Zoniënwoud en de gewestelijke parken, natuurreservaten en bossen zijn dicht voor het publiek.

  • Leefmilieu Brussel raadt aan om niet in de buurt van bomen te komen.

Alleen naar 112 bellen voor levensbedreigende situaties

De hulplijn 1722 voor storm- en waterschade is geactiveerd, meldt Binnenlandse Zaken. Dat telefoonnummer is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken waarvoor de brandweer moet langskomen. Zo kan de noodlijn 112 voorbehouden blijven voor mogelijk levensbedreigende situaties.