Standard plaatst zich met sprekend gemak voor achtste finales na spitsenfeestje tegen Harelbeke

Standard heeft zich met sprekend gemak geplaatst voor de achtste finales van de Croky Cup. In eigen huis had het geen kind aan amateurklasser Harelbeke, dat met een 5-0 terug op de bus richting West-Vlaanderen werd gestuurd na een avond waarin de ‘vergeten’ Luikse spitsen Perica (2x), Ohio en Emond voor vier van de vijf doelpunten zorgden.

Thomas Standaert

Zoals aangekondigd koos Carl Hoefkens ervoor om stevig te roteren voor zijn bekerdebuut als coach van de Rouches. Van de elf starters die zondag met 3-1 verloren op AA Gent stonden alleen aanvoerder Vanheusden en Ngoy aan de aftrap. De meest opvallende namen in de basis waren die van invallersdoelman Laurent Henkinet en spits Stipe Perica, die allebei hun eerste officiële speelminuten van dit seizoen kregen.

Bij de bezoekers was ex-Rode Duivel Sammy Bossut (38) dan toch fit geraakt. Harelbeke-coach Stijn Meert (45) keerde terug naar het stadion waar hij het in 2006 als speler van Zulte Waregem aan de stok kreeg met Sergio Conceicao.

Perica opent de score

Een voor minder dan de helft gevuld Sclessin zag hoe Standard de amateurklasser meteen bij het nekvel greep. Onder impuls van youngsters Price en Canak startte de thuisploeg sterk en kwam het al na anderhalve minuut dichtbij de openingsgoal. Na goed voorbereidend werk van Canak verzuimde Ohio om zijn ploeg al vroeg op voorsprong te brengen. Dat deed Stipe Perica op het kwartier beter. Na een panklare assist van O’Neill trof de Kroaat raak met één van zijn eerste balcontacten (1-0). Meteen het eerste doelpunt voor de Kroaat in meer dan tien maanden.

Het moeilijkste deel van het werk leek daarmee achter de rug voor Standard, dat de rest van de eerste helft met 72 procent balbezit controleerde. De bezoekers geraakten amper over de middenlijn en kwamen alleen met stilstaande fases in de buurt van Henkinet. Aan de overkant zoefde een schot van Balikwisha nipt naast en weigerde Perica een cadeautje van de Harelbeekse verdediging uit te pakken.

Eén doelpunt maakte duidelijk de lente niet voor de Kroaat, die zijn volgende kans bijna tot in de derde ring van het stadion knalde. Vlak voor het rustsignaal volgde een eerste wapenfeit van de bezoekers: een afstandsschot van De Smet werd over de lat getikt door Henkinet. Toch een kleine verwittiging voor de thuisploeg om waakzaam te blijven.

Ohio en Emond tanken vertrouwen

Na de pauze legde Standard de match al snel in zijn beslissende plooi. Pogingen van Ohio en O’Neill misten eerst nog het kader, maar toen Price na een prima actie Balikwisha bediende in de zestien was de kwalificatie binnen (2-0). Drie minuten later frommelde Perica zijn tweede van de avond binnen na een hoekschop van Canak (3-0). Even was er nog een sprankeltje hoop voor de bezoekers, maar de 3-1 van Samyn werd op het uur afgevlagd voor buitenspel.

Tien minuten voor tijd pikte Noah Ohio nog zijn doelpuntje mee (4-0), waardoor ook de spits van Jong Oranje nog wat vertrouwen tankte met zijn eerste doelpunt (in clubverband) van dit seizoen. En net voor affluiten maakte de ingevallen Renaud Emond het Luikse spitsenfeestje helemaal compleet door de forfaitcijfers op het bord te zetten op aangeven van Canak.

Standard: Henkinet - Vanheusden (63’ Fossey), Laifis (63’ Noubi), Ngoy (72’ Mundle) - Dewaele, Balikwisha (91’ Djenepo), O’Neill, Price, Canak - Ohio, Perica (72’ Emond)

Harelbeke: Bossut - Coopman, Van Damme (66’ Kesteloot), De Smet, Vandenbroucke - Van Mol, Kasmi (66’ Toye) - Samyn (73’ Noppe), Yagan, Kyeremeh (66’ Bierlaen) - Stiers (73’ Santens)

Doelpunten: 14’ Perica (O’Neill) 1-0, 56’ Balikwisha (Price) 2-0, 59’ Perica (Canak) 3-0, 80’ Ohio 4-0, 89’ Emond (Canak) 5-0

Gele kaarten: 25’ O’Neill (tackle), 67’ Beirlaen (tackle)