Met ‘History of Metal’ grasduinen Sofie Engelen van radio Willy en Franky De Smet-Van Damme van Channel Zero in de geschiedenis van het harde gitaargenre.© History of Metal

Sofie Engelen en Franky van Channel Zero vertellen over metalgeschiedenis: “Ruigste avond van de week”

Met ‘History of Metal’ grasduinen Sofie Engelen van radio Willy en Franky De Smet-Van Damme van Channel Zero in de geschiedenis van het harde gitaargenre. In hun zaalshow krijgen ze de hulp van een stevige gelegenheidsband. En dat terwijl het publiek in het pluche van een cultuurcentrum zit. “Geloof me, ze zullen geregeld opveren.”

André Grosemans

De grunge van Nirvana en Pearl Jam was de eerste liefde van Sofie Engelen. “Mijn vier jaar oudere broer heeft me in contact gebracht met metal”, vertelt ze. “Hij speelde in een band en luisterde naar Sepultura en Metallica. Dat hardere gitaarwerk trok mij aan. Hij keek vreemd op toen ik voor radio en televisie ging werken en zijn idolen mocht interviewen.”

De mediacarrière van Sofie Engelen begon bij Studio Brussel. Later werkte ze onder meer voor TMF. Nu is ze aan de slag bij de radiozender Willy.

“De definitie van metal? Op die vraag kan ik geen sluitend antwoord geven”, bekent ze deemoedig. “Voor we aan deze tournee begonnen, hebben we er zelf ook lange discussies over gevoerd. En we zijn er nog altijd niet uit. De voorstelling is eigenlijk onze history of metal. Wij focussen op onze helden en hebben de kantelmomenten in onze muziekgeschiedenis eruit geplukt.”

© History of Metal

België boven

Ontstaan in Groot-Brittannië en overgewaaid naar de V.S. ligt het zwaartepunt van heavy metal in het noorden van Europa. Waar ligt België op deze kaart? Sofie Engelen: “België is een heel belangrijk land in dit wereldje. Veel Belgische bands breken internationaal door en worden daarna pas hier geapprecieerd. Neem nu Evil Invaders, een speedmetalgroep uit Leopoldsburg. Die hebben wereldtournees gedaan, maar krijgen hier bijna geen erkenning. Ik ben totaal niet chauvinistisch, maar als het op onze Belgisch metalscene aankomt, ben ik wel heel fier. Wij breken echt potten in buitenland.”

Oorlog, horror, satanisme en occultisme komen we vaak tegen in de teksten. Romantiek is kennelijk geen metalthema. “Pas op,” lacht Sofie, “veel metalheads zijn ook teddyberen die op Graspop staan mee te zingen met Scorpions, die het wel over liefde hebben en toch tot het genre behoren. In trash is er inderdaad weinig ruimte voor romantiek. Die artiesten zullen ook wel verliefd worden, maar misschien vinden ze het niet interessant genoeg om songs over te schrijven.”

© History of Metal

Zittend publiek

Sofie Engelen vertelt het verhaal van metal samen met Franky De Smet – Van Damme, de zanger van Channel Zero. Om het geheel muzikaal te illustreren is rond hen een gelegenheidsband samengebracht met professionele muzikanten uit allerlei groepen. Het gaat om gitarist Vincent Van Santvoort en drummer Tibo Polleunis van Boskat, gitarist Tim Vinck van Yesnomaybe en bassist Herwig Scheck van Kill The Logo. De radiomaakster zingt zelf ook een stukje. “Op die manier kon ik Girlschool in de door mannen gedomineerde playlist smokkelen. Dat is een Britse vrouwenband uit de jaren tachtig. Verwacht niet te veel van mij als zangeres. Ik kan toon houden, dat is al iets.”

History of Metal is een voorstelling voor een zittend publiek. “Na de eerste opvoeringen kwamen sommige mensen ons zeggen dat ze het moeilijk hadden om te blijven zitten. Voor mij moeten ze niet blijven zitten, hoor. Bij de bisnummers staan ze allemaal recht. En dat is toch leuk om mee te maken in een cultuurcentrum. Ik verzeker je, het wordt de ruigste avond van je week. Eigenlijk brengen we allemaal classics uit het genre. Tegelijk zal je verrast worden door nummers die je al lang niet meer hebt gehoord.”

‘History of Metal’, Sofie Engelen en Franky De Smet-Van Damme, De Kimpel Bilzen 9/11 en Den Ichter Oudsbergen 25/11. Info: www.willy.radio/metal en www.maandacht.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer