Wouter Demuynck

Infrabel vervangt overweg door tunnel van 1.400 ton onder spoorweg in Herentals 

In Herentals heeft Infrabel een nieuwe tunnel geplaatst om de overweg aan Vossenberg te vervangen. De tunnel is 25 meter lang en weegt 1.400 ton. Daarnaast ligt er ook een nieuwe, verhoogde spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals.

Infrabel verlegt deze week het spoor van de oude spoorbrug naar een nieuwe, verhoogde spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Aan de Vossenberg in Herentals wordt de overweg vervangen door een nieuwe tunnel van 1.400 ton onder de spoorweg. 

"Onder de spoorweg in Vossenberg hebben we een nieuwe wegtunnel onder het spoor geschoven, die de overweg moet vervangen", vertelt Frédéric Petit, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel. "Via een speciaal systeem met hydraulische vijzels wordt de tunnel naar een metalen glijbaan geschoven om zo op zijn definitieve plaats terecht te komen." De tunnel is 25 meter lang, 11 meter breed, drie meter hoog en weegt 1.400 ton.

Nieuwe spoorbrug

Daarnaast ligt er sinds augustus ook een nieuwe, hogere spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. "Die nieuwe spoorbrug is twee meter hoger dan de vorige. Daarom moesten we langs beide kanten van de brug het traject, de bedding en de spoorinfrastructuur helemaal vernieuwen."

Wouter Demuynck

Dankzij de nieuwe spoorbrug en de wegtunnel onder de spoorweg wil Infrabel meer veiligheid in het verkeer brengen. "We willen overwegen vervangen door waardige mobiliteitsalternatieven. De nieuwe wegtunnel zorgt voor meer veiligheid voor zowel automobilisten, fietsers en voetgangers als voor de spoorwegen", aldus Petit.

Treinverkeer onderbroken

Het treinverkeer tussen Lier en Herentals zal door de werken nog tot zondag 5 november onderbroken zijn. "De komende dagen voeren we nog wat werkzaamheden uit, want maandag moet de trein voor de eerste keer over het vernieuwde spoor op dit tracé naar Antwerpen rijden", aldus nog Petit. Tot dan worden er vervangbussen ingelegd tussen de twee steden.

Meest gelezen