Cafébaas spot vos in hartje Mechelen: “Hij was helemaal niet schuw, hij poseerde bijna voor de foto”

Mechelen -

Cafébaas Kevin Polfliet van Het Maanlicht werd woensdagnacht verrast door een vos in de binnenstad van Mechelen. Het roofdier kruiste zijn pad toen hij op de terugweg door de buurt van het gerechtshof wandelde. “De vos liep op zijn gemak door de straten, hij stoorde zich niet aan mijn aanwezigheid”, zegt Kevin. Wel meer Mechelaars blijken de jongste tijd al een vos te hebben opgemerkt in hun stad.

Sven Van Haezendonck

De vos loopt in het centrum vanuit de Gerechtstraat richting Leegheid.© Kevin Polfliet

Kevin Polfliet was woensdagavond eentje gaan drinken bij zijn collega’s in De Hanekeef. Toen hij in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 1u door de Gerechtstraat wandelde, zag hij plots een vos over de straat lopen. “Ik vond dat opmerkelijk en ik maakte er een fotootje van. Ik bezorgde het aan iemand van Natuurpunt, omdat het mogelijk interessant zou kunnen zijn voor waarnemingen”, zegt Kevin.

De cafébaas was verrast. “De vos was helemaal niet schuw. Hij liep nogal op zijn gemak door de straten, hij stoorde zich niet aan mijn aanwezigheid. Toen ik mijn smartphone bovenhaalde om foto’s te nemen, bleef het dier daar opvallend rustig bij. Op een gegeven moment poseerde de vos bijna voor de foto”, vertelt Kevin.

Eerder al vos opgemerkt

De Mechelaar heeft de indruk dat de vos wel meer rondloopt in de buurt. Dat klopt. Een tijdje terug had Jaak Deprez, voormalig uitbater van café ’t Ankertje aan de Dijle, in dezelfde buurt al eens een vos gespot. “Ik was zo onder de indruk dat ik een foto vergat te maken”, zegt hij. Mechelaars merkten de jongste tijd al wel meer een vos op in hun stad. Onder meer in de stationsbuurt en aan het Douaneplein. “Ik kwam afgelopen dinsdagnacht van een Halloweenfeestje toen ik de vos op het Douaneplein zag lopen. Hij is me gevolgd tot aan het kruispunt. Ik vond dat mega schattig”, vertelt Bilitis Crokaert.

Bilitis Crokaert maakte op het Douanplein een selfie met een vos. “Ik vond dat mega schattig”, zegt ze.© Bilitis Crokaert

De vos die Kevin Polfliet opmerkte, liep in de richting van de Leegheid. Dat is niet gek ver uit de buurt van de Kruidtuin, waar jarenlang een vos leefde. In de lente van 2021 hadden bezoekers opgemerkt dat de vos een gezwel had aan zijn poot. Dierenliefhebbers hebben toen alles op alles gezet om de mascotte van de Kruidtuin te helpen. “Ondertussen heb ik hier al twee jaar geen vos meer gezien. Ik ben niet zeker, maar ik vermoed dat onze vos gestorven is. Hij had ook al een zekere leeftijd”, zegt Johan Gheysen, conciërge van de Kruidtuin.

Niet zo uitzonderlijk

De vos is een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen. Vossen jagen alleen, meestal ’s nachts en in schemering, en ze eten bijna alles. “Drie vierde van hun voedsel bestaat uit ratten en muizen”, zegt Chantal De Schepper, vrijwilliger bij Natuurpunt. Dat ongedierte is in stedelijk gebied doorgaans meer dan voldoende te vinden. “Vossen in de stad zijn dus niet zo uitzonderlijk. Londen bijvoorbeeld zit vol”, vertelt ze.

“De jonge mannetjes die vorig jaar geboren zijn, gaan op zoek naar hun eigen territorium. Vanuit natuurgebieden zoals Mechels Broek zakken vossen naar het centrum af, op zoek naar voedsel. Dat is niet abnormaal. In een nacht lopen ze makkelijk een paar kilometer. In december is het paartijd en misschien was hij een vrouwtje aan het zoeken”, legt Chantal De Schepper uit.

De vos bleef Bilitis Crokaert een tijdje volgen.© Bilitis Crokaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen