Themabeeld© Frans Lemmens

Scheepvaartverkeer in Scheldegebied stilgelegd door storm, ook luchtvaartverkeer ondervindt hinder

Door de zware weersomstandigheden heeft de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, een samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland, het scheepvaartverkeer in het Scheldegebied stilgelegd. De maatregel duurt tot 23 uur donderdagavond, tenzij het weer beter wordt.

jvh gli
Bron: BELGA

De stremming is van kracht sinds zeven uur donderdagmorgen, en geldt voor het hele GNB-gebied (Gemeenschappelijk Nautisch Beheer). Dat gebied omvat de Scheldemonding, inclusief het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Alle schepen met bestemming Antwerpen mogen niet opvaren. Idem voor schepen met bestemming Vlissingen en Braakmanhaven.

LEES OOK. Piek van storm Ciarán komt eraan, ook in binnenland kans op schade: “Blijf gezellig thuis als je je niet hoeft te verplaatsen”

Ook voor de binnenvaart en de niet-loodsplichtige schepen is de maatregel van kracht. “De verwachting is dat de extreme weersomstandigheden zullen aanhouden tot elf uur ‘s avonds”, klinkt het bij de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit. “Afhankelijk van de ontwikkeling van de weersomstandigheden kunnen de beperkingen eerder worden afgeschaald, dan wel worden verlengd.” 

De Port of Antwerp-Bruges telt momenteel zeventien ‘wachters’, dat zijn schepen die niet kunnen opvaren. In de namiddag worden er nog twee andere wachters verwacht. Daarnaast zijn er zes schepen die niet kunnen uitvaren. Daar komen er in de namiddag nog een tiental bij. In totaal zullen donderdag dus ongeveer 35 schepen hinder ondervinden in het Antwerpse havengebied.

Luchtvaartverkeer

Ook de luchthavens ondervinden hinder van het stormweer. Op Brussels Airport zijn er beduidend meer vertragingen dan normaal. “We kunnen op dit moment maar één baan gebruiken om te landen en op te stijgen”, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. “Minder capaciteit wil altijd zeggen dat we meer vertraging hebben, maar die blijven voorlopig wel beperkt tot 10 à 25 minuten.” Sommige vluchten moeten ook omgeleid worden langs Keulen, voegt ze eraan toe.

LIVE. Storm Ciarán trekt over ons land

Hoe het de rest van de dag zal evolueren, is moeilijk te voorspellen, zegt Pierard. “De wind zal erger zijn deze namiddag. Het is mogelijk dat we dan de trap om passagiers in en uit het toestel te laten stappen, niet meer kunnen gebruiken. De passagiersbrug, die de vliegtuigen verbindt met de luchthaven, kan wel gebruikt worden, maar we verwachten dus zeker nog een hele dag hinder.”

Omdat Ciarán ook hevig huishoudt in Duitsland en Frankrijk worden ook verschillende vluchten naar Brussels Airport omgeleid. Enkele vluchten richting Scandinavië, naar Oslo, Stockholm en Kopenhagen bijvoorbeeld, werden vanochtend geannuleerd, maar dat heeft volgens Pierard vooral te maken met de weersituatie daar. “Er zou daar sneeuw liggen”, aldus de woordvoerster.

De vluchten naar Malaga en Nador vanuit Antwerp Airport zullen dan weer vertrekken vanuit Brussel. Ook een aankomende vlucht uit Alicante zal landen in Zaventem. Voor de aankomende vluchten van donderdagavond, onder andere uit Londen, wacht men de weersomstandigheden nog wat af. Vrijdag worden ook die vluchten omgeleid als de wind niet vermindert. De luchthaven raadt passagiers aan om voor nieuwe informatie de website in de gaten te houden. Bij vragen kunnen passagiers zich richten tot de maatschappij die hun vlucht organiseert.

LEES OOK. OVERZICHT. Auto’s beschadigd door omgevallen bomen, vrachtwagen van de weg geblazen door herfststorm Ciarán

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER