Piek van storm Ciarán van 10 tot 16 uur, ook in binnenland kans op schade: “Blijf gezellig thuis als je je niet hoeft te verplaatsen”

Omgewaaide bomen, ongeladen vrachtwagens die in de gracht belanden, trampolines die gaan vliegen… Storm Ciarán heeft vanochtend al behoorlijk huisgehouden. Maar de piek komt er nu pas aan, waarschuwt Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

Gilles Liesenborghs

“Vanochtend noteerden we al rukwinden tot 70 tot 90 kilometer per uur in Oost- en West-Vlaanderen”, aldus Roose van NoodweerBenelux. “Maar de piek van het stormveld voor ons land wordt verwacht tussen 10 en 16 uur. We willen dan ook iedereen waarschuwen: mensen die zich niet hoeven te verplaatsen, blijf gezellig thuis!”

Windsnelheden van 200 kilometer per uur zoals er in Frankrijk gemeten zijn, moeten we niet verwachten, maar het westen van het land blijft wel risicogebied. “In West- en Oost-Vlaanderen kunnen er in de loop van de middag regen- of onweersbuien bijkomen. Daardoor zullen de windstoten nog wat naar beneden trekken, wat ze nog heviger maakt. Het is mogelijk dat de wind straks 110 kilometer per uur aantikt”, zegt Roose.

LEES OOK. LIVE. Storm Ciarán trekt over ons land

Ook in het binnenland stormschade mogelijk

Maar ook in het binnenland zijn we maar beter op onze hoede, want ook daar zal het hevig waaien en is er kans op stormschade. “Het stormveld situeert zich iets zuidelijker dan oorspronkelijk werd voorzien in weermodellen, daardoor zal het ook iets meer landinwaarts trekken. Roose waarschuwt onder meer naar de duurtijd van het stormweer en het feit dat de meeste bomen nog met een vol gebladerte zitten. “We gaan zeker 5 à 6 uur met een erg sterk windveld zitten. Dingen die dan half loszitten, kunnen dan zeker na verloop van tijd gaan vliegen. Daarbij komt ook nog eens dat de bomen rond deze tijd van het jaar nog met een vol bladerdek zitten en dus gemakkelijk wind nemen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. “Blijf binnen en maak voorwerpen vast”: dit mogen we vandaag verwachten van storm Ciarán

Zaken in je tuin die niet zijn vastgemaakt, haal je dus maar beter binnen tot vanavond. Nadien lijkt de wind toch wat te zullen kalmeren. “We blijven wel nog even vertoeven in een onstuimig weertype”, zegt Roose. “Door een actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan zijn er tot en met zaterdag nog nieuwe stormsituaties mogelijk in het noordwesten van Spanje en het westen van Frankrijk, maar zoals het er nu naar uitziet, gaat ons land daaraan ontsnappen. Wel kunnen we de komende dagen nog behoorlijk wat regen verwachten.”

Vertragingen op Zaventem

Ook de luchthavens ondervinden hinder van het stormweer. Op Brussels Airport zijn er beduidend meer vertragingen dan normaal. “We kunnen op dit moment maar één baan gebruiken om te landen en op te stijgen”, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. “Minder capaciteit wil altijd zeggen dat we meer vertraging hebben, maar die blijven voorlopig wel beperkt tot 10 à 25 minuten.” Sommige vluchten moeten ook omgeleid worden langs Keulen, voegt ze eraan toe.

Hoe het de rest van de dag zal evolueren, is moeilijk te voorspellen, zegt Pierard. “De wind zal erger zijn deze namiddag. Het is mogelijk dat we dan de trap om passagiers in en uit het toestel te laten stappen, niet meer kunnen gebruiken. De passagiersbrug, die de vliegtuigen verbindt met de luchthaven, kan wel gebruikt worden, maar we verwachten dus zeker nog een hele dag hinder.”

Enkele vluchten richting Scandinavië, naar Oslo, Stockholm en Kopenhagen bijvoorbeeld, werden vanochtend geannuleerd, maar dat heeft volgens Pierard vooral te maken met de weersituatie daar. “Er zou daar sneeuw liggen”, aldus de woordvoerster.

LEES OOK. OVERZICHT. Auto’s beschadigd door omgevallen bomen, vrachtwagen van de weg geblazen door herfststorm Ciarán

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER