Direct naar artikelinhoud
AchtergrondGezondheid

Drie eetlepels tomatenpuree per dag: waarom een mediterraan dieet goed is voor uw huid

Een mediterraans dieet zou het risico op huidkanker verkleinen.Beeld Shutterstock / norikko

Is die puist ’s ochtends in de spiegel het resultaat van een pak friet de avond ervoor? Komt die vale teint door de twee repen chocolade? Dat er een link is tussen voeding en onze huid staat vast. Maar hoe dan precies?

“Onze voeding heeft absoluut invloed op onze huid”, zegt Lauren Ploch, dermatoloog in Aiken, South Carolina. De huid is een orgaan, net als je hart of lever, en het wordt opgebouwd en onderhouden door voedingsstoffen uit voeding.

Eiwit wordt bijvoorbeeld gebruikt om collageen aan te maken, dat de huid voller maakt en onderhoudt en wonden helpt genezen. Antioxidanten zoals vitamine C en E beschermen de huid tegen luchtvervuiling en de zon, zegt ze. Dit is wat we weten.

Bepaalde tekorten aan voedingsstoffen kunnen duidelijke huidproblemen veroorzaken, zegt Mary Wu Chang, universitair hoofddocent dermatologie en kindergeneeskunde aan de universiteit van Connecticut. Een tekort aan vitamine C kan bijvoorbeeld scheurbuik veroorzaken, wat leidt tot symptomen zoals blauwe plekken, slechte wondgenezing en een ruwe, verdikte huid. Een tekort aan proteïnen kan een schilferige, verkleurde huid veroorzaken. Maar deze aandoeningen, voegt Chang eraan toe, zijn zeldzaam in het Westen.

Rimpels

Het is moeilijk om de subtielere manieren te bestuderen waarop je voeding je huid kan beïnvloeden, maar sommige onderzoeken bieden aanwijzingen, stelt Rajani Katta, dermatoloog en klinisch professor aan het Baylor College of Medicine.

In een onderzoek uit Nederland, dat in 2019 werd gepubliceerd, analyseerden onderzoekers bijvoorbeeld de voedingsgegevens en foto’s van ongeveer 2.800 oudere volwassenen, de meesten in de 60 en 70. Ze ontdekten dat vrouwen die meer fruit, groenten, vis en vezelrijk voedsel aten minder rimpels hadden dan vrouwen die meer vlees en snacks aten.

Uit een ander onderzoek, gepubliceerd in 2019, bleek dat vrouwen in Frankrijk die het mediterrane dieet volgden een significant lager risico hadden op huidkanker dan vrouwen die dat niet deden. De auteurs veronderstelden dat de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van het dieet een rol hebben gespeeld.

Sommige kleine onderzoeken hebben ook aangetoond dat individuele voedingsmiddelen de huid direct kunnen beïnvloeden, aldus Katta. Twee onderzoeken toonden bijvoorbeeld aan dat het consumeren van ongeveer drie eetlepels tomatenpuree per dag, dat rijk is aan een antioxidant genaamd lycopeen, de huid beschermde tegen schade door de zon. Er zijn ook aanwijzingen dat andere plantaardige verbindingen – zoals die in kleurrijke vruchten en groenten, thee, pure chocolade en bepaalde kruiden en specerijen zoals kruidnagel, kaneel en munt – een vergelijkbare bescherming kunnen bieden, hoewel het consumeren ervan de noodzaak om zonnebrandcrème te dragen niet vervangt.

Uit een paar kleine onderzoeken (meestal uitgevoerd bij tienerjongens en jonge mannen) is gebleken dat het minderen van suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals frisdrank, snoep, wit brood en pasta, helpt bij acne, weet Chang. En sommige rapporten suggereren dat het consumeren van zuivelproducten of wei-eiwitpoeder in verband wordt gebracht met ernstiger acne.

Het mediterrane dieet kan ook gunstig zijn voor mensen met psoriasis, een aandoening die dikke, droge en jeukende plekken op de huid veroorzaakt, voegt Ploch eraan toe.

In het algemeen is het bewijs dat veranderingen in het dieet huidaandoeningen kunnen behandelen echter beperkt, zegt Aaron Drucker, dermatoloog en universitair hoofddocent geneeskunde aan de universiteit van Toronto. En zelfs als veranderingen in voeding helpen kan het zijn dat je nog steeds medicijnen nodig hebt.

Dieetadvies

Tenzij er een specifiek tekort bij je is vastgesteld, kun je je voedingsstoffen het best uit voeding halen in plaats van uit supplementen die niet goed gereguleerd zijn en soms meer kwaad dan goed kunnen doen, beweert Ploch.

In een groot klinisch onderzoek in Frankrijk hadden volwassen vrouwen die 7,5 jaar dagelijks een antioxidantensupplement namen met vitamine C en E, bètacaroteen, selenium en zink, 68 procent meer kans op huidkanker dan vrouwen die het supplement niet namen. Biotinesupplementen, waarvan wordt beweerd dat ze haar, huid en nagels ondersteunen, kunnen tot 650 keer de aanbevolen dosis bevatten, wat kan leiden tot onjuiste testresultaten.

Plochs favoriete aanbeveling voor een gezonde huid is het mediterrane dieet, dat heilzame voedingsstoffen bevat zoals antioxidanten en beschermende plantaardige verbindingen. Chang raadt haar acnegevoelige patiënten ook vaak aan om zuivelproducten en voedingsmiddelen met veel suiker en geraffineerde koolhydraten gedurende ten minste vier tot zes weken te vermijden. Dit zal niet bij iedereen helpen, zegt ze, maar sommigen merken aanzienlijke verbeteringen.

Eczeem en andere huidaandoeningen gaan van nature ‘heen en weer’, dus het is niet altijd duidelijk of een verandering in het dieet helpt of schaadt, aldus Drucker. Maar als je merkt dat een bepaald voedingsmiddel consequent je symptomen verergert, is het zinvol om het te vermijden.

© The New York Times