© Joris Herregods

Haven op slot door storm Ciarán: terminals schorten activiteiten op, sleepboten houden schepen op hun plaats

De haven van Antwerpen-Zeebrugge ondervindt zware impact van de storm Ciarán: door het scheepvaartverbod op de Schelde kunnen een zestigtal schepen niet vanuit of naar de haven vertrekken. De terminals schorten de activiteiten deels of volledig op deze namiddag. Hier en daar moeten sleepboten grote schepen op hun plaats houden, zodat ze niet op drift slaan.

jvbo

Op de Westerschelde geldt tussen 7 uur ’s ochtends en 23 uur ’s avonds een volledig scheepvaartverbod. Dat betekent dat de haven van Antwerpen-Zeebrugge onbereikbaar is en dat schepen ook niet kunnen vertrekken. Volgens Port of Antwerp-Bruges zijn hierdoor 35 schepen van of naar Antwerpen gehinderd, in Zeebrugge gaat het om 20 à 25 schepen. “Schepen met onze haven als bestemming liggen stil in ankergebieden op de Noordzee, of zijn niet vertrokken uit hun vertrekhaven”, zegt woordvoerder Gert Ickx.

De rivierloodsen, die de schepen op de Westerschelde begeleiden, zijn dus technisch werkloos. “Zij staan stand-by”, zegt Katty Cypers van het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. “Het scheepvaartverbod geldt in principe tot 23 uur. De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit kan dat verbod verlengen of, indien de omstandigheden het toelaten, vroeger opheffen. We zullen de komende dagen wel wat achterstand moeten wegwerken, maar de veiligheid primeert.”

Sleepboten duwen schepen tegen de kade

Het Havenbedrijf zet zijn sleepboten in om grote schepen in de haven op hun plaats te houden. “Onze sleepboten moeten vandaag geen schepen begeleiden. We kunnen ze indien nodig inzetten voor schepen die last krijgen van de wind en dreigen los te slaan”, zegt Ickx. “Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij de grote autoschepen die op Linkeroever liggen. Dat zijn grote windvangers.”

Aan de autoterminal van AET op Linkeroever liggen inderdaad twee sleepboten tegen de Glovis Serius; een autoschip van 200 meter lang. Op de containerterminal Antwerp Gateway van DP World in het Deurganckdok houden sleepboten twee containerschepen op hun plaats: de Ever Gifted, 400 meter, en de MSC Carouge, 275 meter.

Op de terminal zelf heeft DP World sinds 13.30 uur alle operaties aan zowel water- als landzijde stilgelegd. “Onze kranen op rails staan vastgepind in een stormput, om te vermijden dat ze kunnen wegwaaien. De containers op onze terminals stapelen we in nieuwe stapels: niet te hoog en geen te lichte containers bovenaan”, zegt woordvoerder Lauren Van Pottelberge.

Aan de overkant van het Deurganckdok, bij MPET, gaan de operaties in beperkte mate door. Uitbater PSA heeft wel alle operaties opgeschort op de Europa Terminal en de Noordzee Terminal. “We nemen tal van maatregelen”, zegt woordvoerder Kim Vandenbroucke. “Lege containers stapelen we bijvoorbeeld maximaal twee lagen hoog, alles wat kan wegvliegen ruimen we op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER