© BRUCE MCBROOM & APPLE CORPS LTD

Bijna 43 jaar na de dood van John Lennon: zo klinkt "Now and then", het gloednieuwe Beatlesnummer 

"Now and then" is uit, het laatste nummer van The Beatles waarop ze alle vier te horen zijn. Met de hulp van moderne technologie zijn de stem van wijlen John Lennon en gitaarfragmenten van wijlen George Harrison slim "gerecycleerd" van oude opnames. Hoe Sir Paul McCartney en Ringo Starr het nummer hebben afgewerkt, vertellen ze in een bijhorende minidocumentaire.

Dat er dit jaar nog een laatste onuitgegeven Beatlesnummer zou uitkomen, maakte Sir Paul McCartney afgelopen zomer bekend in een interview met BBC Radio 4. Het gaat om "Now and then": een nostalgisch nummer geschreven en gezongen door wijlen John Lennon, waarin hij terugblikt op zijn leven.

Lennon werd in december 1980 neergeschoten in New York. Hij heeft kort daarvoor nog een demoversie opgenomen van "Now and then". Die cassette is via zijn vrouw Yoko Ono tot bij Sir Paul McCartney geraakt. Maar: een oude krakerige demo is nog geen afgewerkt nummer.

30 jaar en meerdere pogingen

In de minidocumentaire "Now and then" vertellen Sir Paul McCartney en Ringo Starr samen met Lennons zoon Sean en ook met Olivia Harrison, weduwe van wijlen gitarist George Harrison, welke stappen er nodig waren om tot een volwaardig nummer te komen.

In 1994 werd een eerste poging gedaan om de demo een nieuw leven te geven, maar de audiotechnologie stond toen nog niet ver genoeg. Door het overlijden van gitarist George Harrison in 2001 gingen alle Beatlesplannen de koelkast in, tot regisseur Peter Jackson 20 jaar later een doorbraak forceerde.

Voor zijn documentaire "The Beatles: Get back" uit 2021 werd moderne technologie gebruikt om oude beeld- en klankopnames op te poetsen. Bijna 30 jaar na de eerste poging zijn Lennons zanglijnen op de demo van "Now and then" met succes van de oude cassette "gerecycleerd". Zijn stem klinkt glashelder, zonder ruis of achtergrondgeluid. 

Beluister het nieuwe nummer van The Beatles "Now And Then" hier: 

Dichter bij John zullen we niet meer geraken

Drummer Ringo Starr

"Na het overlijden van John wisten we dat het voorbij was voor The Beatles. Zijn stem terughoren na al die jaren was erg emotioneel", vertelt Sir Paul McCartney in de documentaire "Now and then". "Dat we met zijn vieren samen in 2023 een authentiek Beatlesnummer kunnen uitbrengen, is fantastisch." "Dichter bij een ontmoeting met John zullen we niet meer geraken", aldus drummer Ringo Starr. 

Oude gitaaropnames en nieuwe strijkers

Rond de zanglijnen van Lennon hebben de andere Beatles nieuwe melodieën uitgewerkt. Geen evidente opdracht, want op de oude demo van Lennon zijn de originele akkoorden op piano moeilijk te horen. Sir Paul McCartney heeft een baslijn gemaakt en de pianoakkoorden ingespeeld. Drummer Ringo Starr werd opgetrommeld om een drumpartij in te spelen. Samen hebben ze de backing vocals ingezongen.

"Ik had het idee dat strijkers hier goed bij zouden werken, dus daar is een arrangement voor uitgewerkt en opgenomen, zonder dat de muzikanten wisten dat ze een nieuwe Beatlessong zouden inspelen. Dat is allemaal in het grootste geheim gebeurd", vertelt McCartney.

Het is allemaal in het grootste geheim gebeurd

Sir Paul McCartney

Volgende uitdaging: een gitaarpartij creëren waarop wijlen gitarist George Harrison te horen is. Enter: de oude opnames uit 1995, toen er voor het eerst plannen waren met "Now and then". George Harrison heeft toen zowel op elektrische als akoestische gitaar fragmenten ingespeeld. Die zijn in het nummer gemixt samen met nieuwe gitaaropnames, waarvoor McCartney de typische speelstijl van Harrison zo goed mogelijk heeft geïmiteerd.

En zo vallen de puzzelstukken in elkaar en komt bijna 43 jaar na het overlijden van John Lennon toch nog een nieuw Beatlesnummer uit. "Mijn vader zou dit geweldig vinden, want hij experimenteerde zelf graag met nieuwe technologie. Dit is een tijdscapsule en het voelt heel erg alsof het zo moest zijn", zegt zoon Sean Ono Lennon in de documentaire. "Dit is het allerlaatste nummer dat we ooit nog samen zullen maken als The Beatles, dus dit is ongelofelijk spannend en emotioneel tegelijk", aldus Sir Paul McCartney.

© Apple Corps LTD.

Meest gelezen