Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil de “spookrichtingen” in het onderwijs aanpakken.
Volledig scherm
PREMIUM
Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil de “spookrichtingen” in het onderwijs aanpakken. © Photo News

ONZE OPINIE. “Nog belangrijker dan spookrichtingen: ‘spookleerlingen’ voorkomen”

“Het voornemen van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om spookrichtingen af te schaffen met minder dan vijf leerlingen is terecht. Zolang dat geen ‘spookleerlingen’ creëert”, waarschuwt adjunct-hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Van school veranderen heeft op sommige jongeren een impact waar we best niet licht overgaan.”

18 reacties

  • Phil Smedts

    5 maanden geleden
    Schaf al die aparte schoolnetten af, en maak er 1 enkel officiëel onderwijsnet van, dat zal ook al veel middelen vrijmaken om aan degelijk onderwijs te gaan doen. Helaas zitten we hier met een sterke religieuze lobbygroep, die dat tegenhoudt, en blijkbaar sterker is dan de politiek. Wanneer komt er in dit land eindelijk een scheiding tussen kerk en staat ?
  • arnaud costermans

    6 maanden geleden
    Laten we eerst eens werk maken van spookrichtingen op ministeries met spookministers spookuitgaven, spookbeleid en spookbeloften. Laat kinderen de tijd om zich te ontplooien, geef hen de kans om fouten te maken en zet hen niet onmiddellijk in hokjes. Neem het onderwijs au sérieux. Het aantal leerkrachten 1 per 9 leerlingen is een statistiek - hoeveel daarvan staan er effectief voor de klas? Zoals in de privé zijn ook leerkrachten niet gespaard van de burn-outs en andere aandoeningen.
  • Gaston Batsleer

    6 maanden geleden
    Deze maatregel zal misschien enkele tientallen leraars vrijmaken. Een druppel op de veel te hete onderwijsplaat. Mr.Weyts, je moet geen details aanpakken wel de globale onderwijsstructuur. Helaas, daarvoor zijn balen nodig en daarvoor is er teveel tegenkanting van de diverse zuilen
  • Rudy Steyleman

    6 maanden geleden
    Alle scholen hebben leraren tekort. Duizenden leraren zitten ziek thuis door te hoge admin. Werkdruk. Daar heeft ben Weyts geen antwoord op. Populaire ideetjes lanceren lukt hem natuurlijk wel. Hopelijk een betere onderwijsminister vanaf 2024.
  • Eddy Roofthooft

    6 maanden geleden
    Weyts heeft gelijk.Er zijn scholen waar ze liever 1 leerkracht hebben voor spookrichtingen met 5 leerlingen.Dan kunnen ze klagen en wenen dat er leerkrachten te weinig zijn.Terwijl in de lagere school,zeker in het eerste leerjaar er klassen zijn die 30 leerlingen hebben.Die kinderen hebben het meer nodig dan die spookrichtingen waar ze hun broek zitten te verslijten.