Vrouw wacht tot ze de grens met Egypte mag oversteken

Twintigtal Belgen weggeraakt uit Gaza, anderen hebben problemen aan de grens: "Mijn naam stond toch niet op de lijst"

Op dit moment hebben een twintigtal Belgen de Gazastrook verlaten. Dat meldt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Toch heeft niet iedereen even veel geluk. VRT NWS sprak met enkele Belgen in Gaza die het gebied niet willen of kunnen verlaten. Ze voelen zich vergeten door de Belgische overheid. "We doen alles wat we kunnen", reageert het ministerie van Buitenlandse Zaken.Ā 

Gisteren werd de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte voor het eerst sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober geopend voor mensen die het gebied willen verlaten. Zo'n 600 buitenlanders en Palestijnen met een dubbele nationaliteitĀ stonden op de lijst van mensen die de oversteek mochten maken. Een twintigtal Belgen hebben ondertussen de Gazastrook al kunnen verlaten. Toch verloopt het niet voor iedereen even vlot, zo blijkt.Ā 

Op de lijst?

De Palestijnse Ahmed Lafi woont al sinds 2015 in BelgiĆ«, maar nu zit hij vast in Gaza. Hij wil de regio zo snel mogelijk verlaten.Ā "Ik hoorde dat de Belgen vandaag mochten vertrekken en was dus naar de grenspost Rafah vertrokken, maar zonder resultaat", vertelt hij aan onze collega Majd Khalifeh.

Lafi is geen Belg, maar heeft door zijn Belgische verblijfsvergunning normaal ook recht op evacuatie. "Mijn naam stond niet op de lijst voor wie de grens mag oversteken. Dat is erg teleurstellend. We verwachten van Belgiƫ een betere inzet om ons uit deze hel te helpen."

De familie van Lafi in Belgiƫ probeert hem van hieruit ook te helpen, zonder veel succes. Ze hebben al dagen geen contact meer kunnen leggen met de Belgische ambassade ter plaatse. "De ambassade verzekerde ons dat de naam van mijn vader op de lijst zou staan. Vandaag blijkt dat niet het geval te zijn", vertelt zijn dochter Waad.

Familie niet achterlaten

Ook de Vlaams-Palestijnse Fatena al-Ghorra is nog steeds in Gaza. Zij mag het gebied wel verlaten, maar haar ouders mogen dat niet.

"Ik ga mijn ouders niet achterlaten", vertelt ze aan onze redactie. "Als ik hier in Gaza moet sterven, dan sterf ik liever met mijn familie. Ik kwam hier na tien jaar om mijn familie te bezoeken, ik kan ze hier nu niet achterlaten. Dat heb ik duizend keer gezegd tegen de Belgische ambassade."

Maar zelfs al zou ze beslissen om het gebied te verlaten, dan nog is het niet eenvoudig om de grensovergang nabij Rafah te bereiken. "Ik vraag me af hoe ik aan de grenspost van Rafah moet geraken. Op welke manier moet ik dat doen? Ze (het Israƫlische leger, red.) bombarderen auto's en taxi's. Van de ambassade hoor ik geen woord. Niemand heeft mij gecontacteerd, behalve in de eerste twee dagen voor een kopie van mijn paspoort."

BEKIJK - De getuigenis van de Vlaams-Palestijnse Fatena al-Ghorra:

Videospeler inladen...

"Doelgerichte communicatie"

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat ze er alles aan doen om de Belgen die ter plaatse zijn zo goed mogelijk te helpen. "We proberen erg doelgericht te communiceren", vertelt Wouter Poels, woordvoerder van het ministerie. "Wij contacteren de mensen die in aanmerking komen voor evacuatie en nodigen hen uit om de grens met Egypte over te steken."

Maar aan de grenspost blijkt het vaak chaos. Belgiƫ geeft een evacuatielijst door aan de lokale autoriteiten, de Israƫlische en Palestijnse grenswachten, maar daar loopt het soms verkeerd. "We doen alles wat we kunnen", reageert Buitenlandse Zaken.

"We merken ook dat er zich een explosie voordoet van contactnames", klinkt het nog. "Mensen bellen 25 keer per uur, onze kanalen worden overspoeld met oproepen. Er is heel veel emotie, maar ik benadruk, de communicatie verloopt niet stroef. We hebben nu een 50-tal mensen gecontacteerd en uitgenodigd om te evacueren, maar we moeten niet te snel victorie kraaien. Waarschijnlijk zullen het er een stuk minder zijn."

Wie mag geƫvacueerd worden uit Gaza?

Volgens de website van de Vlaamse overheid kunnen de volgende personen die momenteel in Gaza vastzitten, zich laten registreren op de evacuatielijst.Ā 

  • Belgen
  • Personen die door BelgiĆ« het statuut van staatloze of vluchteling toegekend kregen
  • Burgers van de Europese Unie die niet worden vertegenwoordigd door hun eigen lidstaat
  • In sommige gevallen ook derdelandsonderdanen met Belgische verblijfsvergunning en een sterke link met BelgiĆ«

Meest gelezen