AFP or licensors

Meer windenergie tijdens storm? "Windturbines lagen even stil door te véél wind"

Door de harde wind werd een deel van de windmolens op de Noordzee vandaag uitgezet. Storm Ciarán veroorzaakte te hoge windsnelheden die de windmolens niet aankunnen. “Maar we hebben wel veel windenergie kunnen produceren”, klinkt het bij windenergie-coöperatieve Wase Wind.   

Storm Ciarán is gisteravond aan land gegaan in het westen van Frankrijk. Vandaag trok de storm verder over West-Europa en ook over ons land. Zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Maar zorgt veel wind ook meteen voor veel windenergie?

“Het is een goede dag vandaag.” Dat zegt Chris Derde, oprichter en bestuurder van windenergie-coöperatieve Wase Wind, in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Er is veel wind en daardoor hebben we via de windmolens ook veel energie kunnen oppikken en op het net kunnen steken.”

Beluister het gesprek met Chris Derde van windenergie-coöperatieve Wase Wind in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Maar de windmolens op zee lagen vandaag even stil. Tussen 12 en 14 uur was er duidelijk een dal te zien in het vermogen van de windmolens. “Toen de storm het hevigst was, zijn de windmolens even uitgevallen”, gaat Derde verder. 

“De windmolens zijn niet ontworpen voor hele hoge windsnelheden en -krachten. Wanneer die waarden hoger liggen dan een bepaald maximum dat de windmolen aankan, worden de turbines automatisch stilgelegd. Meestal ligt die grens op ongeveer 90 kilometer per uur. Dat is de windsnelheid waarop de meeste windmolens worden uitgeschakeld”, legt Derde uit. Als de windmolens bij hevige storm toch blijven draaien, kan dat voor blijvende schade zorgen. 

Het gebeurt niet vaak dat windmolens stilgelegd worden omdat het te hard waait. “Dit is uitzonderlijk. Normaal liggen windmolens jaarlijks maar een paar dagen of een paar uur stil door te hoge windsnelheden.”

Stormbestendige windmolens

Er bestaan windturbines die wel bestand zijn tegen hoge windsnelheden. “Die turbines kunnen de wieken terugdraaien. Zo moeten die niet alle hevige wind opvangen en omzetten in elektriciteit. Maar er zijn niet veel van die stormbestendige windmolens", vertelt Derde.

“Een hevige storm met zoveel wind komt hier niet vaak voor. Daarom vinden projectontwikkelaars of uitbaters van windmolens het niet zinvol om te investeren in duurdere windmolens.”

Ook de windturbines op zee in Nederland stonden deze middag even stil. Dat was ook het geval voor turbines op land in Zeeland en Zuid-Holland. In andere provincies draaiden ze wel op volle snelheid. 

Meest gelezen