Duitse minister van Financiën wil uitfasering kolencentrales staken: “Geen impact op het klimaat”

Deze week deed Christian Lindner (FDP), de minister van Financiën, een nogal opvallende uitspraak. Volgens hem moet Duitsland zijn doelstelling om zijn kolencentrales tegen 2030 te sluiten, maar laten varen. Omdat het onrealistisch is. Misschien nog controversiëler was dat de minister zei dat hij geloofde dat een dergelijke beslissing “geen impact op het klimaat” zou hebben.

Waarom is dit belangrijk?

Duitsland heeft besloten om zijn laatste kerncentrales in april 2023 te sluiten. Een beslissing die heeft geleid tot een tumultueus debat, vooral gezien de timing. Sommigen zagen Berlijn zichzelf in de voet schieten, aangezien Duitsland ongetwijfeld het grootste slachtoffer is van de stopzetting van de Russische gasleveringen sinds 2022. De crisis heeft het land ertoe aangezet om kolencentrales weer op te starten, maar dit werd aangekondigd als een uitzonderlijke maatregel. Als Duitsland zijn 2030-doelstelling zou loslaten, zou het land die centrales eventueel langer kunnen open houden.

In het nieuws: Lindner torpedeert de doelstelling van zijn eigen regering.

  • In een interview met de Kölner Stadt-Anzeiger legde de Duitse minister van Financiën uit waarom zijn regering volgens hem zou moeten afstappen van haar doelstelling om steenkool in 2030 uit te faseren.
  • "Energie is duur en schaars", stak Christian Lindner van wal. "Zolang energie niet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is, moeten we stoppen met dromen over het uitfaseren van kolengestookte energie in 2030
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer